Categorieën

Service

Bibliotheek: fusie of visie ?

Bibliotheek: fusie of visie ?
Politiek

Bibliotheek: fusie of visie ?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 21-01-2016
  • Politiek
Bibliotheek: fusie of visie ?

VLAARDINGEN – De gemeenteraad beslist binnenkort over een voorstel van het college met betrekking tot de Bibliotheek Vlaardingen. In dat voorstel wordt een eerder voorgespiegelde fusie met de bibliotheek Maassluis/Midden Delfland uitgesloten. Verschillende raadsleden verbazen zich over die ‘ommezwaai’ van het college en Stefanie Solleveld, raadslid voor de PvdA, stelde er in december vragen over. Het college kwam deze week met de antwoorden.


Fusie te duur ?

Als reden voor het niet meer zelfstandig willen maken geeft het college aan dat dit om financiële redenen is, ofwel het zou te duur zijn. Het college presenteert daarbij verschillende cijfers, waarbij vooral de eenmalige kosten van €520.000 bij een fusie opvallen en ook het gegoochel met een bedrag van €900.000, een soort afkoopsom waarmee in één keer de lagere kosten voor Organisatie & Ondersteuning afbetaald worden. De wijze waarop de gemeente de vragen van raadslid Solleveld beantwoord heeft zijn niet alleen technisch maar ook nogal cryptisch, en leiden eerder nog tot meer vragen dan tot duidelijkheid. Zo blijkt na een verzelfstandiging van de Bibliotheek en een fusie met Maassluis/ Midden Delfland het allemaal nog eens duurder te zijn, zo’n  €350.000, maar voor wie wordt het duurder ?

Een verzelfstandiging van de Bibliotheek en een fusie met Maassluis betekent in principe niet dat de bibliotheken helemaal zelf ‘de broek ophouden’; elke Nederlandse bibliotheek ontvangt nog wel subsidie, maar van de kosten wordt normaal gesproken wel een groter deel door een bibliotheek zelf betaald dan nu. Wat de kosten na verzelfstandiging en fusie voor de gemeente Vlaardingen over een langere periode zullen zijn wordt in ieder geval uit de antwoorden van het college niet duidelijk genoeg. Aan de bibliotheek Maassluis/Midden Delfland werd er door de gemeente Maassluis twee subsidiebedragen verstrekt in 2015: €488.236 en €36.960, in totaal iets meer €525.000. Die bibliotheek heeft twee bibliotheekvestigingen in Den Hoorn en Maassluis en twee servicepunten, in Schipluiden en Maasland. (In totaal één vestiging meer dan in Vlaardingen). Het kan dus met minder dan wat Vlaardingen voorspiegelt en met name als diensten en dus ook kosten gedeeld gaan worden.


Geen fusie en (nog) geen visie

Het college geeft ook aan dat een zelfstandige bibliotheek haar taken beter kan uitvoeren, maar het lijkt te ontbreken aan een lange termijnvisie met een bijbehorend doorgerekend financieel kostenplaatje. Tenslotte, omdat het gebouw aan de Waalstraat ook nog eens meer en meer gedeeld wordt met andere (al of niet gesubsidieerde) organisaties zouden ook daar nog eens besparingen gehaald worden. Binnenkort is de raad aan zet.