GroenLinks: Koopt gemeente duurzame energie in ?

24-12-2015 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – De Groenste gemeente, Fair Trade gemeente, onze stad heeft nog wel wat ‘titels’ verzameld de afgelopen jaren. Maar is Vlaardingen ook een duurzame gemeente ? GroenLinks stelt er vragen over, met name over wie de stoom levert aan onze lokale overheid. Is die afkomstig uit de vervuilende kolencentrales op de Maasvlakte of komt die voornamelijk uit zonne-energie en windenergie ? Aanleiding voor GroenLinks is een artikel uit het AD van afgelopen week, waarin stond dat prijs en niet duurzaamheid en milieuvriendelijkheid de doorslag geeft voor veel gemeenten: grijze stroom dus, onder meer bij de buren in Rotterdam.

GroenLinks vraag allereerst of het college het betreffende artikel gelezen heeft en wat haar mening daarover is. Daarnaast willen fractievoorzitter Kees Borsboom en raadslid Lianne van Kalken graag weten bij wie de gemeente nu haar stroom inkoopt en welke leverancier men had in de vorige collegeperiode. Beiden vervolgen met de vraag naar de overwegingen om voor de huidige leverancier te kiezen, hoe lang dit contract loopt en of er daarbij ook criteria zijn voor wat betreft het inkopen van Groene energie.

Voor GroenLinks is het belangrijk dat de energieleveranciers zelf ook duurzaam werken getuige de vraag “Hanteert u bij opdrachtgevers nog andere duurzaamheidscriteria, zo ja welke?” Tenslotte wordt er navraag gedaan naar de duurzaamheidscriteria die de gemeente mogelijk oplegt aan gesubsidieerde instellingen.

N.b.: In het vorige college was GroenLinks wethouder Jan Robberegt verantwoordelijk voor de portefeuilles Groen, Milieu en Cultuur, onder welk ‘kopje’ veel gesubsidieerde instellingen vielen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date