Heilige Onrust in De Windwijzer

19-11-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Windwijzer heeft Frits de Lange uitgenodigd op dinsdag 27 november van 20.00 tot 22.00 uur om te vertellen over zijn ontdekkingstocht ‘wat geloven zonder religie’ inhoudt als je afscheid genomen hebt van een bovennatuurlijke werkelijkheid en kiest voor het leven. Na afloop is er gelegenheid om verder te praten onder genot van een glaasje wijn of sap. De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95 te Vlaardingen. Entree: € 5,00

Pelgrimeren

Frits de Lange, hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Nederland, schreef het boek ‘Heilige Onrust’, een pelgrimage naar het hart van religie. Hij schreef het boek voor kerkverlaters en seculiere zoekers die leven in het besef van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar die dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. In het boek identificeert Frits de Lange zich met moderne pelgrims. Voor de pelgrim 2.0 is niet Santiago of het hiernamaals de bestemming, maar de spirituele en fysieke ervaring van de weg, de pelgrimage zelf. De pelgrim ervaart volgens De Lange het leven in zijn naakte essentie, door te erkennen ‘dat er iets is dat ervoor zorgt dat we de ene voet voor de andere blijven zetten. Geloof als overgave aan dit leven, zonder religieus vangnet, verbonden met fysieke beweging, dansen en pelgrimeren. De Lange laat zich inspireren door theologen als Augustinus en Bonhoeffer, filosofen als Nietzsche en Derrida en schrijvers als Sándo Márai en Leonard Cohen.

Op zoek naar zinvol en betekenisvol leven

De Windwijzer wil mensen, die verlangend op zoek zijn naar zinvol en betekenisvol leven, een ontmoetingsplek bieden waar zij zich bezinnend (opnieuw) kunnen oriënteren op wat voor hen het leven zin en betekenis geeft. Daarbij kunnen ook de randen van geloven (verder) worden verkend. Zinzoekers hebben gidsen nodig. Verschillende sprekers worden als gids uitgenodigd. Zij spreken op een open wijze en vanuit eigen levenservaring. De verhalen van hen kunnen dienen als wegwijzers of vensters.

Gerelateerd