Stap in de wondere wereld van de archeologie

10-10-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Zandvlooien, grondmonsters uitzoeken, vondsten kijken, op de foto met een ridder of leven als een prehistorische jager? Dat kan in het weekend van 15 en 16 oktober tijdens de Nationale Archeologiedagen in Vlaardingen, met een gevarieerd programma voor jong en oud. Het Archeologisch & Bouwhistorisch Depot, het Museum Vlaardingen, het Educatief Archeologisch Erf en het Streekmuseum Jan Anderson brengen op vier locaties het verre verleden dichtbij.

Het Archeologisch & Bouwhistorisch Depot op de tweede verdieping van Bibliotheek Vlaardingen aan de Waalstraat doet mee op zaterdag 15 oktober. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen en volwassenen hier gratis speuren naar verborgen vondsten. In zandbakken zijn spulletjes begraven uit oma’s tijd en uit de tijd van haar over-over-over-overgrootmoeder. Kinderen kunnen de archeologen helpen met zoeken en de vondsten netjes opbergen in een vondstzakje met kaartje, met een archeologendiploma als beloning. Kinderen kunnen ook samen met vrijwilligers van de archeologische werkgroep Helinium grondmonsters zeven en uitzoeken wat daar in zit, bijvoorbeeld zaden, pitten, kleine botjes, schelpjes, stukjes aardewerk en steentjes die iets vertellen over het verleden. Ook volwassenen kunnen de handen uit de mouwen steken en materiaal sorteren dat in de zeven is achtergebleven. Wie zijn of haar kennis wil testen, kan vijftien vondsten in de juiste periode proberen te plaatsen. Archeologen krijgen vaak de vraag ‘hoe oud is dit?’ en die vraag krijgen bezoekers nu dus ook!

Op zaterdag 15 oktober is het ook Kinderboekenfeest. In de bibliotheek zijn tussen 10.30 en 15.30 uur volop gratis activiteiten te doen, zoals schminken, knutselen, cakejes maken, verkleden, voorlezen en zingen. Prima om te combineren met een bezoekje aan het Archeologisch & Bouwhistorisch Depot.

Graaf Dirk III in het museum


Bij Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade houdt zaterdag 15 oktober graaf Dirk III de wacht. Aan kinderen de uitdaging: sta je mannetje en misschien mag je zijn wapenuitrusting aan. Museumvrijwilligers hebben voor kinderen een speurtocht uitgezet langs topstukken uit de archeologische collectie. Voor volwassenen geeft Kees Nieuwenhuijsen om 15.00 uur een lezing over zijn boek 'De Strijd om West-Frisia'. Hierin beschrijft hij de geschiedenis van het Graafschap Holland in de jaren 900 tot 1100. Informatie (openingstijden en toegangsprijzen): www.museumvlaardingen.nl.

Streekmuseum Jan Anderson


Ook in de collectie van het Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg zijn archeologische vondsten te vinden. Tijdens de Nationale Archeologiedagen staat de archeologische collectie in de schijnwerpers. Daarnaast spreken het Rederijkersfeest uit 1616, de stille getuigen uit de Tweede Wereldoorlog en het straatje met de oude ambachten en winkeltjes in het museum tot de verbeelding. Een bezoek is op zaterdag 15 oktober gratis tussen 14.00 en 16.00 uur.

Educatief Archeologisch Erf


Altijd al willen weten hoe de steentijd-Vlaardingers woonden? Ontdek het zaterdag 15 en zondag 16 oktober van 10.00 tot 16.00 uur aan het Klokbekerpad in de Broekpolder. In de Broekpolder is een huis uit de zogenaamde 'Vlaardingencultuur' (Nieuwe Steentijd, circa 3.000-2.500 v. Chr.) nagebouwd. Tijdens de Archeologiedagen zijn er demonstraties prehistorisch speerwerpen, barnsteen-sieraden maken en steentijdpotten maken. Ook worden de plannen rondom het Educatief Archeologisch Erf gepresenteerd, een project van de Federatie Broekpolder. De activiteiten zijn gratis te bezoeken.


Gerelateerd