Wijkgerichte actie in de Drevenbuurt

28-03-2019 Wonen Redactie

VLAARDINGEN - Het Vlaardings Energie Collectief is actief betrokken bij de wijkgerichte actie in de Drevenbuurt, die als titel heeft 'Drevenbuurt op Dreef'. Enthousiaste en betrokken buurtbewoners participeren in vier werkgroepen: ophogen, groen, toekomstvisie en de energietransitie. Met name in de laatste werkgroep doen we mee. Uiteraard is er ook veel samenhang en om het geheel nauwlettend te volgen is er een stuurgroep, waarin vanuit elke werkgroep een vertegenwoordiging is. Uiteraard is de gemeente de hoofdrolspeler, want die voert een belangrijk deel van de taken uit. De stuurgroep is ook de intermediair tussen de bewoners en de gemeente.

De energietransitie groep gaat als eerste aan de slag om mensen bewust te maken van hoeveel energie gebruikt wordt. Zijn alle lampen led, kan de temperatuur van de CV niet omlaag, doe het licht uit als je een ruimte niet gebruikt e.d.. Het lijkt allemaal herhaling van zetten, maar voor veel huishoudens nog geen gesneden koek.

Als tweede stap voeren we een pilot uit. We maken een energieschouw van 2 dezelfde woningtypes, waarvan de één na de oplevering van de bouw geen aanvullende isolerende maatregelen heeft genomen en een ander wel. Door het verschil in energiegebruik inzichtelijk te maken, gaan we ervan uit mensen te stimuleren dit ook te doen. Mocht deze pilot het gewenste resultaat hebben, dan willen we dit graag voor alle woningtypes doen in de Drevenbuurt.

Over een andere warmtebron dan de traditionele gas CV ketel laten we ons nog niet uit. Eerst is de gemeente aan zet. Verder zijn er veel bedrijven aan de slag om een alternatief hiervoor te ontwikkelen en dit wordt nauwlettend gevolgd . Wat de energiebron voor de verwarming van ons huis ook gaat worden, goedkoper zal de energie niet worden, dus investeren in isolatie is op dit moment de juiste stap. De volgende stap na een goede isolatie is investeren in duurzame opgewekte energie door het plaatsen van panelen op eigen dak of meedoen met een zon of windproject van het VEC.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date