Categorie├źn

Service

Begroting Vlaardingen: financieel tekort opgelost?

Begroting Vlaardingen: financieel tekort opgelost?
Nieuws

Begroting Vlaardingen: financieel tekort opgelost?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 04-05-2021
  • Nieuws
Begroting Vlaardingen: financieel tekort opgelost?
VLAARDINGEN – Zitten er financiële tovenaars op het stadhuis of heeft het college van burgemeester en wethouders eerder verkeerd gerekend? Als door een wonder is namelijk een eerder voorspeld tekort van ruim €8 miljoen op de Begroting van Vlaardingen in 2020 veranderd in een ‘overschot’ van ruim €5 miljoen. Dat is een netto verschil van maar liefst €13 miljoen en hoe dat kan? De gemeente zelf bracht er vandaag een persbericht over uit en gooit het op twee zaken: de coronapandemie en een andere ‘mindset’. Een cryptisch woord voor ‘we zijn anders gaan denken over hoe we zorgvuldig met geld om moeten gaan’.

De gemeente sluit het jaar 2020 voorlopig af met een positief resultaat van € 5.372.000 in plaats van een verwacht negatief resultaat van € 8.507.000. Vlaardingen heeft vorig jaar vooral onder het financieel toezicht gestaan van de Provincie en mocht geen geld uitgeven als dat niet al begroot of strikt noodzakelijk was. En er moest een plan komen waarin aangegeven werd hoe er financieel weer bovenop te komen. Dat betekende onder meer dat de grootste subsidieontvangers, vooral instellingen die allerlei zorg & welzijnstaken uitvoeren, ook met miljoenen minder moesten gaan werken. Hoe dat verder gaat de komende jaren is nog niet zeker. Je kunt jezelf natuurlijk ook rijk rekenen als je de hand op de knip houdt maar dat kan ook ten koste gaan van goede zorg, een echt schone straat en toezicht op een veilige stad.

In ieder geval wordt het nu serieus aangepakt, dat geld, het tekort op de Begroting en de financiële sturing. Echt hoor! Volgens wethouder Jules Bijl dan: ,,Toen duidelijk werd dat we er financieel niet goed voor stonden, hebben we onze verantwoordelijkheid gepakt en zijn, in het belang van de stad, samen met de gemeenteraad een proces gestart waarbij wij kritisch keken naar al onze beleidsterreinen, op zoek naar mogelijkheden om efficiënter te werken zonder af te doen aan de leefbaarheid van de stad.’’ Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad zullen naar verwachting wel wat af gaan dingen op die woorden, vooral op de genoemde leefbaarheid. Met een Liesveld waar een derde van de panden leeg staat, een tekort aan betaalbare sociale huurwoningen en criminaliteitscijfers die nog niet echt willen zakken.

Wethouder Bijl relativeert in het vandaag verschenen persbericht ook wel het positieve financiële resultaat: ,,De meeste financiële meevallers zijn eenmalig. Dat betekent dat de vooruitzichten op de langere termijn niet zijn veranderd. Deze vooruitzichten maken het, samen met de onzekerheden rondom de gevolgen van de coronapandemie, noodzakelijk om de ingezette koers voort te zetten.’’ Kortom, niet te vroeg juichen dus.