Categorieën

Service

Krabbepark: het nieuwe recreëren naast de snelweg

Krabbepark: het nieuwe recreëren naast de snelweg
Nieuws

Krabbepark: het nieuwe recreëren naast de snelweg

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 19-08-2023
  • Nieuws
Krabbepark: het nieuwe recreëren naast de snelweg
VLAARDINGEN - ,,Watervogels broeden bij de nieuwe moeraseilanden, zonaanbidders leggen hun handdoeken neer op de nieuwe ligweide en fietsers rijden het nieuwe Rondje Krabbeplas’’. Een idyllische beschrijving van het stukje natuur tussen de Broekpolder, de A20 en de Zuidbuurt, waar een communicatieadviseur ‘op los mocht gaan’. Afgelopen week werd het officieel geopend, of eigenlijk overgedragen, want open was het gebied toch al. Wethouder Bart Bikkers deed dit met het overhandigen van een zakje gemengd bloemzaad aan Laurens Bonekamp, teamleider bij Staatsbosbeheer.

De paden door het gebied zijn wat breder, er zijn er een paar bijgekomen en nog meer dan een handvol cosmetische aanvullingen, waardoor er voor elk wat wils is. Het is het resultaat van onderhandelingen met Rijkswaterstaat, om te compenseren voor de tunnel en de zesbaanssnelweg die het gebied zal doorkruisen. Daarnaast hebben ook de Metropoolregio, de Provincie en de gemeente zelf financieel bijgedragen aan het nieuwe recreëren tussen A20 en A24 (de nieuwe snelweg door het gebied).

Wie zich straks met een handdoekje neerlegt langs het water zal helaas nog vaak genoeg niet kunnen zwemmen vanwege blauwalg; elke poging om de blauwalg definitief te verdrijven uit de Krabbeplas is tot nu toe mislukt, inclusief de voorgenomen bouw van een soort zoetwaterfabriek(je). Die zou verzorgd worden door het Hoogheemraadschap, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren; het te produceren zoetwater kan nog niet voldoen aan de strenge Nederlandse normen.

Het Hoogheemraadschap stuurt wel aan op de verplaatsing van de Rioolwaterzuivering De Groote Lucht naar het gebied waar nu nog het Oekraïnedorp staat. Dat dorp verdwijnt volgens afspraak in 2026 en dan zou daar, pal naast de Westwijk, een nieuwe zuiveringsinstallatie gebouwd worden. Daar moet de gemeenteraad nog wel wat van vinden, maar er wordt al langere tijd druk gelobbyd.

Voor deze rioolwaterzuivering moet straks ook een stuk Volksbos wijken. In een interview met Groot Vlaardingen afgelopen week zette Vlaardinger Guus de Ruiter vraagtekens bij de maatschappelijke relevantie van dit Volksbos voor de jongere generatie. Niet dat het helemaal weg moet: ,,…nee, dat zeker niet, maar een realistische kijk op de komende dertig jaar mag toch niet worden vertroebeld door emoties van een verdwijnende generatie’’, aldus De Ruiter.

Een bijzondere vorm van redeneren, want daarmee lijkt de weg vrijgemaakt voor het ontmantelen van andere monumenten, als de generatie verdwenen is, van waaruit die opgericht zijn. Het Volksbos is namelijk op 12 december1992 geplant (zo’n 17.000 bomen door ongeveer 8000 mensen) als protest tegen de plannen van de aanleg van een gigantische vuilstort door de Provincie op die plek. En misschien is het wel wat moeilijk begaanbaar voor de doorsnee wandelaar, maar voor de aanwezige dieren en planten in het gebied is dat weer een relatief voordeel. Zeker omdat al grote delen van het Oeverbos / Lickebaertbos ertegenover moesten wijken voor het nieuwe Blankenburgtracé.

Bij de overdracht van het Krabbepark aan Staatsbosbeheer sprak wethouder Bikkers: ,,We wilden de tunnel niet, maar toen we eenmaal wisten dat die er wel kwam, hebben we met z'n allen de schouders eronder gezet’’. Het besluit om de rioolwaterzuivering te verplaatsen tegen de Westwijk lijkt dezelfde kant op te gaan.