Categorieën

Service

Moederdag, mondmaskers en zingen in Londen!

Moederdag, mondmaskers en zingen in Londen!
Nieuws

Moederdag, mondmaskers en zingen in Londen!

  • Marijke Persijn
  • 09-05-2021
  • Nieuws
Moederdag, mondmaskers en zingen in Londen!
VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België). 

Het is weer Moederdag! Toen ik een kind was, vond mijn moeder het geen echt belangrijke feestdag.

Toen ik zelf moeder was, nam ik die houding mee ons gezin in. Maar nu zou ik zo graag even terug willen gaan in de tijd en een kijkje willen nemen bij mijn kinderen in hun klas, waar ze hun Moederdag-cadeautjes in elkaar knutselden. Genoten ze er van? Verheugden ze zich er op? Ik heb mijn dochter Mara gevraagd wat zij zich er nog van herinnerde. Zij wist nog dat ze op latere leeftijd gebloemde mokken met een plantje er in voor me kocht. Ik heb ze nog in mijn kast staan! Ik vroeg haar of haar zoon Leon nog steeds iets voor haar maakt. Hij zit in de laatste klas van de lagere school. “Ja, onder dwang”. 

We hebben de periode gehad dat we Moederdag vooral een uitvinding van de commercie vonden. Ik kijk er nu met andere ogen naar. Eigenlijk al een heel aantal jaren. Toen mijn moeder nog leefde en mijn vader inmiddels was opgenomen in een zorginstelling, probeerden we naar haar toe te gaan. Kon dat niet, dan stuurden we een mooi boeket bloemen. En dat bleef zo tot aan haar dood in 2019. 

Moederdag is vooral leuk als je kinderen in de kleuterleeftijd hebt, vind ik. Ze zijn nog zo heerlijk spontaan en creatief. Ik was benieuwd wat mijn voorleeskinderen zouden doen en heb daarom hun juffen benaderd en hen gevraagd om me foto’s te sturen. Audrey en Lieselot maken echt hele leuke dingen met de kinderen! Audrey heeft met de kinderen potjes lipbalsem gemaakt; een vrolijk tasje om het in te doen; een plakwerkje met een gedichtje voor mama. Lieselot heeft met haar leerlingen van de lagere school glazen potten versierd. Daarin komen de hartjes met werkjes die de kinderen voor hun mama zullen doen. En dan nog het bosje papieren bloemen.  

Sinds 2020 is de school overgestapt op Montessori onderwijs. De klassen werken nu dus regelmatig in groepen van leerlingen van verschillende leeftijden. Onze kinderen hebben vroeger ook op een Montessorischool gezeten, voordat ze overstapten naar het Vrije School onderwijs. Ik was er dus mee bekend, maar zag er eerst wel tegen op om voor te lezen bij een gemengde klas. Maar … het was ontzettend leuk! En zelfs makkelijker. Helaas is het maar één keer gebeurd. Toen kwam alles stil te liggen door de corona.

Onlangs werd ik door Lieselot en Audrey benaderd met de vraag of ik weer wilde komen voorlezen. Dat wil ik natuurlijk héél graag, alleen … ik heb een grote hekel aan het mondkapje en krijg het er vreselijk benauwd van. Dus heb ik 6 opklapbare gelaatsmaskers gekocht. Even echt Nederlands benaderd: per stuk is altijd duurder dan per zes, dan maar zes stuks … Ik ging er van uit dat ik zo wel zou mogen komen voorlezen. Dit blijkt nog maar de vraag te zijn. Het wordt kennelijk per school bepaald. Een mede-vrijwilligster mag op haar school zonder mondkapje en geniet weer volop met haar voorleeskinderen. Het is de bedoeling dat ik ook in La Roche ga voorlezen. De coördinator denkt dat het daar wel goed zal komen. 

Inmiddels was het op 8 mei groot feest, want de terrassen en pretparken gingen weer open. Op het nieuws zagen we allemaal vrolijke mensen en kinderen. Ook de avondklok is weg. In de zorginstelling mag meer bezoek komen en het restaurant kan er bezocht worden. Hopelijk kunnen we binnenkort onze kinderen en kleinkinderen weer opzoeken. Het is inmiddels al 9 maanden geleden dat we bij elkaar waren! 

Het vaccineren loopt hier gesmeerd. Wij hadden even een probleem, omdat we geen vertrouwen in Astra Zeneca hadden. Eric had afgezegd, maar uiteindelijk is het goed gekomen met hulp van onze huisarts en hebben we beiden onze eerste Pfizer prik gehad. Ik was er bang voor, maar Eric voelde zich enorm opgelucht. Juist het feit dat Eric zo uitzag naar de vaccinatie, heeft mij over de streep gehaald. Én het naderende avontuur in Londen. Zonder vaccinatie waarschijnlijk geen toegang, dachten mijn zangcollega en vriendin Marie Elaine en ik. Wat bij mij begon als een voorstel om samen te gaan zingen via Jamulus is omgetoverd in plannen om een CD op te nemen in de Studio van de Nationale Opera in Londen. We zullen begeleid worden door de pianist aldaar. Hij komt net als Marie uit Wales. De hotels zijn geboekt. Ongelofelijk hoeveel energie dat geeft! Elke dag weer vol op aan de zangstudie.  

Door alle drukte rond Londen, heb ik weinig tijd voor andere dingen gehad. Gelukkig had ik vakantie van mijn opleiding Ayurveda. Zodoende heb ik maar één video gemaakt, maar wel voor Moederdag: Ik vind je lief, MAMA en die kun je HIER! bekijken!  

Iedereen een hele gezellige Moederdag gewenst!

A la prochaine,

Marijke Persijn.