Categorieën

Service

Raad zegt ook ‘nee’ tegen Islamitische basisschool

Raad zegt ook ‘nee’ tegen Islamitische basisschool
Politiek

Raad zegt ook ‘nee’ tegen Islamitische basisschool

  • Redactie
  • 19-06-2020
  • Politiek
Raad zegt ook ‘nee’ tegen Islamitische basisschool
VLAARDINGEN – Het college adviseerde al negatief over de vestiging van een Islamitische basisschool in Vlaardingen en op donderdagavond 18 juni vergaderde de raad er ook nog eens over. Vanuit Schiedam is al keer op keer het verzoek gekomen van de Stichting Islamitisch College en evenzoveel keren werd er afwijzend gereageerd vanuit Vlaardingen. Soms was dat vanwege het overschrijden van termijnen, maar meestal omdat de prognoses niet klopten wat betreft het aantal te verwachten leerlingen. Die moeten ook voor een deel uit Maassluis komen, maar in Schiedam is er nog ruimte in de twee Islamitische basisscholen die daar al zijn, zo betoogt men in Vlaardingen. En volgens de wet mag je dan verwachten dat eerst die ruimte opgevuld wordt, zelfs al moeten leerlingen dan wat langer onderweg zijn.

Kortom, het ging in de aanvraag van het Islamitisch college en in het verweer van het college in Vlaardingen vooral over welke prognoses en welke cijfers kloppen en daarvoor waren van beide kanten ook de nodige juristen in stelling gebracht. En hoe juridisch waterdicht is het nou?, zo vroeg juriste en GroenLinks fractievoorzitter Lianne van Kalken zich af. Op die vraag werd in de raad nog geen antwoord gegeven.

De raad moet er officieel nog een beslissing over nemen, maar tot nu toe is al zes keer een aanvraag afgewezen, zowel inhoudelijk als op procedurele gronden (te laat is te laat). Deze aanvraag is de zevende en daarna kan het nog één keer bij de gemeente, volgens een nieuwe wet. Daarna moet de school in spé naar de minister voor een verzoek tot vestiging in een gemeente. De gemeenteraad heeft steeds tot nu toe het college gevolgd en eerder ‘nee’ gezegd. De verwachting is dat een meerderheid dat binnenkort ook zal doen. Begin juli zal de raad een besluit nemen.