Categorieën

Service

Roxanne maakt kunst: 'bezig zijn met wat je gelukkig maakt'

Roxanne maakt kunst: 'bezig zijn met wat je gelukkig maakt'
Nieuws

Roxanne maakt kunst: 'bezig zijn met wat je gelukkig maakt'

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 11-03-2021
  • Nieuws
Roxanne maakt kunst: 'bezig zijn met wat je gelukkig maakt'
VLAARDINGEN – Zeven jaar geleden stond ze nog op de barricaden tegen een dreigende huurverhoging. Haar activisme van toen heeft nogal wat huurders in Vlaardingen een jaar lang geld bespaard. En een Vlaardingse woningstichting fors wat geld gekost. Met evenveel energie als toen wijdt Roxanne den Heijer zich nu aan een ander leven waarin beeldende kunst centraal staat, maar ook haar zoontje. ,,Met een kind verandert je leven maar ik ben me ook meer bewust geworden van waar je geluk in vindt, of in terugvindt’’, vertelt Roxanne.

Haar middelbare school doorliep ze op de Jozefmavo, waar ze haar talent voor tekenen begon te ontwikkelen. Daarna volgde het Grafisch Lyceum, wat een logisch vervolg leek. Roxanne: ,,Maar dat was het niet, alles wat ik leuk vond aan tekenen kwam ik daar niet meer tegen. Ik ging ook nog eens een moeilijke periode door en kwam in eerste instantie op straat te staan. Toen ik daarover een schoolpsycholoog in vertrouwen nam werd dat doorgegeven aan de directeur en daarop moest ik stoppen met de opleiding.’’

Geen artistiek vervolg na de middelbare school dus voor Roxanne, die zich daardoor echter niet uit het veld liet slaan. Een jaar later zette ze haar tanden in het toelatingsexamen voor de kunstacademie. ,,Ik probeerde het gelijktijdig bij twee academies, want zou het bij de ene niet lukken, dan misschien wel bij de andere. Ik moest een portfolio met werk overleggen en ook nog een extra opdracht maken, en het lukte! Inmiddels had ik onderdak in een studentenkamer en koos ik er voor om naar de kunstacademie in Den Haag te gaan. Ik verwachtte er veel te leren over kunst, maar ook over materiaal en technieken. Dat bleek heel anders uit te pakken, want de nadruk lag vooral op conceptuele kunst en vrije opdrachten. Ze leggen je iets één keer uit en verder moet je het zelf uitzoeken. Zo had ik eens lang gewerkt aan een zelfportret, ik ‘verdronk’ bijna in die opdracht, zo intens was ik er mee bezig geweest. Bij de presentaties in de klas was er vervolgens een klasgenoot die een vuilniszak leegstortte en uitlegde dat dit van haar thuis was; de peuken, de kruimels van het eten, de rommel…dit was zij, en haar uitwerking van haar zelfportret. Een laatste opdracht die ik presenteerde vormde eigenlijk ook de afsluiting van mijn carrière op de kunstacademie. ‘Goed gedaan maar omdat je er zelf om moet lachen nemen wij je ook niet serieus’, zo was het commentaar’’.

Haar hele leven heeft Roxanne te maken met een vorm van autisme. Ze richtte zich daardoor makkelijk op één ding, zoals het maken van een portret. Uren, misschien wel dagen achter elkaar. ,,Qua autisme was er altijd de focus op wat ik niet kon en niet stimuleren van wat ik wel aan mogelijkheden had. Dat gaat nu gelukkig beter. Ik ben sinds januari dit jaar gestart als kunstenaar. Voorzichtig, ik teken en maak vooral portretten. Ik heb wel geleerd dat het goed is om consequent te zijn naar mezelf, uit te gaan van een vast ritme. Ik vergelijk het weleens met het afspreken met een vriend of vriendin. Als die vriendin steeds een afspraak niet nakomt dan steek je er op een gegeven moment geen energie meer in, je neemt afstand. Waarom doen we dat zo dikwijls niet als het om afspraken met onszelf gaat? Ik merk dat het me veel oplevert als ik dit juist wel doe, het houdt me uit een stroom van negativiteit. Het is één van de dingen die ik opgepikt heb van schrijvers als Robert Greene en Anthony Robbins. Ik hou van hun levensfilosofie en ben weer gaan kijken naar wat me gelukkig maakt. Dan moet je gewoon eens terug gaan naar waar je als kind altijd blij en gelukkig van werd. Voor mij was dat tekenen en dat doe ik dus nu weer’’.

Roxanne vertelt vervolgens dat ze de eerste vijf portretten weggegeven heeft. Gratis? Ja! Roxanne: ,,Ken je die serie ‘Saul’? Een spin-off van ‘Breaking Bad’. De hoofdpersoon Saul was eerst advocaat maar had nog weinig werk. Hij gaf gratis telefoons weg, om klanten te krijgen. Dat was zo’n beetje mijn idee erachter. En ik vond het fijn om anderen er blij mee te maken, daar word ik zelf ook weer gelukkig van. Ik heb nog meer ideeën, maar door de coronatijd ligt veel nu even stil. Het lijkt me leuk om tekenles te geven aan kinderen, en ook een boekenclub op te richten. Met anderen praten over boeken, vooral die over Mindfulness en filosofie. Maar nu eerst kunst en tekenen, en werken aan meer bekendheid. Dus wie een portret gemaakt wil hebben, of een andere opdracht, die kan me daarvoor bereiken via mijn social media.

Op Instagram is Roxanne te bereiken via het account Elusive Pencil  en op Tik Toc via het account rotterdam_kunst