Delfland plaatst gaas tegen ganzen

12-06-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - In 2014 heeft het Hoogheemraadschap van Delfland langs de Vlaardingervaart in de Broekpolder natuurvriendelijke oevers en een vispaaiplaats aangelegd. De jonge aanplant die de basis had moeten zijn voor een goede ontwikkeling van de oever, viel vooral in de smaak bij ganzen: binnen enkele weken graasden zij de oevers volledig kaal. Daarom begint het Hoogheemraadschap van Delfland opnieuw. Dit keer worden over de jonge planten gaasconstructies geplaatst om ze te beschermen.

Een natuurvriendelijke oever is een slootkant met een geleidelijke overgang van nat naar droog. Door de geleidelijke overgang ontstaan verschillende leefmilieus voor planten en dieren. De planten in de natuurvriendelijke oever zijn in staat om meststoffen uit het water en het naastgelegen land op te nemen. Die komen daardoor niet in het water terecht waardoor kroos en algen minder kans krijgen. Het water wordt daardoor helderder. Bovendien kunnen tussen de planten verschillende waterdieren schuilen, jagen, paaien en opgroeien.

Gansvriendelijke oplossing

Voor dat alles moeten die planten zich wel eerst goed kunnen ontwikkelen. Om vraat van de nieuw aan te brengen pollen te voorkomen, gaat aannemer Verboon Maasland een constructie van gaas om de pollen aanbrengen: een gansvriendelijke manier om de jonge planten te beschermen. Het gaas blijft naar verwachting drie jaar staan.Gerelateerd