Een lach en een knuffel

30-05-2021 Nieuws Cora Vlug-Bot

VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

De Coronamaatregelen worden langzaam maar zeker versoepeld. Zo’n 60 procent van de 331 miljoen USA-inwoners heeft de eerste dosis gehad en/of zijn geheel gevaccineerd tegen Covid19. Iedereen, twaalf jaar en ouder kan nu gevaccineerd worden. De lange rijen wachtenden zijn zo goed als voorbij. Bij praktisch elke apotheek kan men terecht voor het vaccin, zonder afspraak. Er zijn hier heel veel apotheken, CVS, RideAid, Walgreens en de wereldberoemde Walmart. Je kan, als je toch aan het shoppen bent, je shotje meteen halen. In bijna elke supermarkt is een apotheek waar je je medicijnen kan halen, een griepprik en nu dus ook de Covid vaccinatie. Ziekenhuizen, dokterspraktijken en vaccinevenementen in schoolgebouwen of sporthallen gaat nog op afspraak, maar kan binnen een dag gebeurd zijn. Zelfs op sommige grote vliegvelden kan je voor je vlucht worden gevaccineerd.

Natuurlijk zijn er nog genoeg/te veel mensen die beslist geen vaccin willen, maar we gaan gelukkig met rasse schrede de goede kant op en hopelijk is het einde van Covid nu echt in zicht. Ik wil wel weer eens een Winzo-ijsje eten. Onze drie kleinkids heb ik sinds juli 2019 niet in levenden lijve gezien. Ik heb trek in een Chinees van het nieuwe Platje, een haring op de markt en een bak kibbeling eten met m’n zus op een bankje in de Stad. Hopelijk dit jaar nog een familiebezoek met broers, zussen, schoonzussen, zwagers, nichten en neven en dikke knuffels van de kleinkids en hun papa en mama. Hoogste tijd voor Nana-quality time. Ik gok op november, wanneer Sinterklaas ook weer in Vlaardingen aan wal komt.


We mogen weer zonder masker in de buitenlucht. Eigenlijk zijn deze bevrijdende nieuwe regels alleen voor mensen die zijn gevaccineerd, maar er is niemand die dit ook daadwerkelijk controleert. Onbegonnen werk ook, een beetje eigen initiatief mag wel. In de supermarkten loopt nog zo’n 25 procent van de klanten en het personeel met een masker. In de meeste winkels is het niet meer verplicht om een masker te dragen, wanneer je bent gevaccineerd. Wat een heerlijkheid om weer gezichten te kunnen zien! Je bent zo gewend geraakt aan die maskers dat het eigenlijk best een beetje vreemd is om weer gezichten te zien. Van alle restricties vanwege Covid heb ik toch de gezichten om me heen het meest gemist...en hugs!!

Al mijn Nederlandse vriendinnen hier in de buurt zijn volledig gevaccineerd. Hoogste tijd voor een koffieklets. Dat was niet zo moeilijk om te regelen. We hadden er allemaal zin in. Niet iedereen kon komen helaas, maar we waren toch met een gezellig groepje in de tuin. Er kwam zelfs een nieuwkomer, helemaal uit Newark (dichtbij New York City). Helma moest anderhalf uur rijden om hier te komen en natuurlijk weer anderhalf uur terug. ,,Dubbel en dwars waard'', zei ze na afloop en 'ze komt zeker nog vaker, als dat mag'. Gewoon de simpele dingen, waar je toch zo enorm van kan genieten. Dat waren we allemaal met elkaar eens. Een knuffel en een koffieklets met vriendinnen. Wat hebben we dat allemaal gemist. Meteen afgesproken om vandaag te BBQ'en met de mannen erbij, gezellig.

Een voordeel van deze hele Covidperiode is dat er veel restaurants terrasjes buiten hebben gecreëerd op parkeerplaatsen, midden op de stoep of op straat langs de stoeprand. Delivery, take-out en een paar tafeltjes buiten is voor veel restaurantjes hun redding geweest. In het weekend wordt het centrum van ons dorp afgesloten voor verkeer, om restaurants de kans te geven om klanten te trekken met 'outdoor dining'. Het is een groot succes en de plannen zijn er om dit permanent te doen, ook na Covid. Heel gezellig. Langzaam maar voorzichtig mag er ook weer binnen in de restaurants gegeten worden. Onze zoon Ferdinand is general manager van een populair Duits restaurant in Philadelphia. Hij zal blij zijn wanneer alle restricties uiteindelijk worden opgeheven. Hij heeft heel wat klanten op vriendelijke doch doordringende wijze moeten weigeren om binnen te komen, of eruit moeten zetten. Hij heeft aardig wat verwensingen en scheldnamen aan moeten horen. Hele discussies moet hij voeren, over het verplicht dragen van een masker, niet meer dan zes mensen aan een tafel en als je zit, blijven zitten. Dat was vaak tegen dovemans oren gezegd en mensen lapten alle beloftes aan hun laars. Dat de regels niet door de general manager zijn ingesteld, kwam bij zulke klanten niet in hun gedachten op. Wanneer een restaurant zich niet aan de Covid regels houdt, kan de zaak meteen gesloten worden. Dit wordt gecontroleerd door 'secret customers' of er komt een controleur binnen met twee agenten als bodyguards.

Ferdinand houdt van zijn werk, maar deze Covid tijd was niet echt een tijd om vrolijk en vol goede moed naar je werk te gaan. De restaurants zijn zwaar getroffen en vele hebben het niet gered. Veel horecapersoneel is naar huis gestuurd. We zijn er weer allemaal aan toe om buiten de deur te gaan eten, dus hopelijk kan het horecapersoneel weer volop aan het werk straks. Mijn vrijwilligerswerk in de snackbar van het ziekenhuis ligt ook stil vanaf het Covid begin. Langzaam maar zeker druppelen de vrijwilligers weer het ziekenhuis binnen. Ik wacht nog een paar maanden, tot na de zomer. In de zomervakantie wordt toch mijn baantje overgenomen door Highschool kids, dus een mooie tijd om weer te beginnen als de scholen weer beginnen na de zomer. Een paar dagen geleden was er paniekerig personeelstekort en werd ik gebeld of ik een middagje kon komen helpen. Nou vooruit dan maar. Met een masker, achter een glazen plaat de hongerige klanten voorzien van hun 'natje en droogje'. Het was fijn om iedereen weer te zien en iedereen was blij om mij weer te zien. Het masker was wat minder fijn, zo’n hele middag maar toch weer tevreden naar huis. Alles komt goed. Nu maar hopen en duimen dat de vliegprijzen straks niet de pan uit rijzen/reizen.


 Ik ga nu heerlijk in de frisse lucht, van de BBQ, knuffels en van alle gezichten genieten.

Fijne Zondag allemaal                                                                                                                                                 
Cora Vlug-BotGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date