Heerlijk zingen met Cobi in Waha

12-03-2023 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het was voorjaarsvakantie in Nederland. Daardoor hebben we heel veel verwacht en onverwacht bezoek gehad! Onze vrienden Marco en Cor kwamen een paar dagen logeren. Jaren geleden speelde ik in de kinderopera “De Gelukkige Familie” van Marco Kalkman, die zijn roots in Vlaardingen heeft liggen. En aan het taalgebruik van Cor te horen, komt die er ook vandaan. U kent het wel: “ik gaat” etc.
Het waren reuze gezellige dagen. Het weer viel op dat moment helaas tegen, maar we hebben ons prima vermaakt en wandelen is altijd fijn. 

We kregen ook bezichtigingen van ons huis in die periode. Behalve die met de makelaar, stonden er opeens ook veel mensen op de stoep die vroegen of ze ons huis mochten bekijken. Ze waren nu in de buurt en de makelaar kon niet op zo korte termijn komen. De zon scheen volop en dan is het hier echt het paradijs op aarde.

Ook Cobi, al 30 jaar een goede zangvriendin van me, kwam met haar dochter Iris onze kant op. Vanwege de bezichtigingen logeerden ze niet bij ons, maar hadden ze een geweldig mooi Air B&B in Waha geboekt. Zo konden we drie dagen lang elkaar enkele uren per dag opzoeken om bij te kletsen en samen muziek te maken.  Iris speelde op mijn valse vleugel. (mooie alliteratie, minder fraaie klanken omdat ie niet gestemd is.) Hoogtepunt was het spontane zingen in het kerkje met de beroemde kerkramen in Waha. “Open Churches”. Het was altijd al een wens van me om daar te zingen. Heerlijk om dat samen met Cobi te kunnen doen. Als u er iets van wilt horen: https://youtu.be/UNlfKCDY0hU  

Cobi werd destijds door onze gezamenlijke vriendin Jackie aan mij voorgesteld. Zij studeerde piano. Cobi en ik zang. Cobi en haar moeder hebben nog in een Vlaardings koor gezongen, toen ze nog een jonge meid was. Ik zong duetten met haar tijdens haar eindexamen op het Tilburgs Conservatorium. Ze verhuisde naar Noord-Holland en we verloren elkaar wat uit het oog. Het was opnieuw Jackie die ons samenbracht. Jackie … kunstenares in hart en ziel. Piano, schilderen, zingen in een koor. Helaas overleed ze al op 64- jarige leeftijd. En zo bracht ze Cobi en mij opnieuw samen.

Cobi en haar dochter Iris hadden hun nieuwe tent opgezet op ons terrein in juli 2021. Het leek een prachtige week te worden. Helaas was er toen de nacht van de overstroming. We reden om 3 uur ‘s morgens in de camper en onze auto en met 2 honden en 1 kat naar de school in Rendeux, waar  voor opvang werd gezorgd. We maken dus heftige dingen mee zo samen.
 

Had U al eens gehoord van “verticaal en horizontaal water”? 
Voor ons was dit een nieuw begrip. Wat ik begrepen heb is dat er mee wordt bedoeld dat de verzekeringen in Nederland wel geld uitkeren bij schade door water dat van boven komt, maar niet bij een overstroming (horizontaal water).  

In België is dat gelukkig een stuk beter geregeld! Je neemt vaak toch al een brandverzekering. Daaronder valt ook een overstroming. Wij hadden een hele goede verzekering bleek: vergoeding op basis van nieuwwaarde! We wisten niet eens dat dat bestond. Ook werd er uitbetaald voor zelfgemaakte schoonmaakuren; voor ons verblijf in een ander huis tijdens het opknappen van onze woning; voor de narigheid die we meemaakten. Dankzij de overstroming en de goede verzekering hebben we nu vloerverwarming, ons huis mooi opgeknapt én leuke nieuwe meubels. “Elk nadeel heb z’n voordeel”, zoals Cruijff al zei. 

A la prochaine,

Marijke Persijn

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date