In de krant in Vlaardingen en Wallonië

08-07-2018 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het is hoogzomer in Vlaardingen (NL) en  in Rendeux(BE). Temperaturen tussen de 30 en 40 graden en droogte overal. Op de rivier de Ourthe, die langs ons huis stroomt,  mag sinds zondag 1 juli niet meer gekanood  worden, zo laag is het waterpeil. We zijn blij met de korte bui van woensdag èn de overwinning van de Rode Duivels op Brazilië. “We” staan in de halve finale.

In al die hitte is het aangenaam repeteren in de kerk van Marcourt. Dit is een dorpje verderop dat ook onder de gemeente Rendeux valt.  De kerk heeft een goede akoestiek. Op 1 juli was ik er voor de Waalse Mis, die één maal per jaar gehouden wordt. Gérard Lambert, onze Trio MaGMa organist-klavecinist, begeleidde het Waalse zangkoortje “Les Tchanteûs d’après mèynut”. We kregen een boekje met de Waalse teksten van de gezangen en lezingen. Het lijkt abracadabra, maar als je de tekst ziet en de woorden uitgesproken hoort worden, is er toch wel het één en ander van te begrijpen. Bijvoorbeeld “Glwâre au bon Dju” = “Gloire au bon Dieu”. De Belgen houden enorm van eten en drinken, dus na de mis waren er een aperitief en een barbecue. Normaal komen er niet veel mensen naar de mis, maar is deze  in het Waals èn er is een “toetje”, dan zit de kerk stampvol.

Op 29 juni verscheen er een artikel in de Nederlandstalige digitale krant “Het Waals Weekblad” met een artikel over ons Trio MaGMa met links naar onze website en Trio MaGMa video’s. Dat was echt een hele leuke verrassing! En op een goed moment, omdat op deze manier ook ons ZOMERCONCERT in Durbuy aangekondigd werd. De redacteur is iemand die in Vlaardingen heeft gewoond en Vlaardingen24 kent en waardeert. Een ex-Vlaardinger dus die een ex-Vlaardingse support in “den vreemde”. Bovendien heeft hij aangeboden om een week voor ons concert nog een keer aandacht aan ons concert van 10 augustus te besteden in zijn magazine. Ongelofelijk fijn en aardig! 
 

Trio Magma komt ook naar u toe

Drie Nederlandse musici, met als uitvalsbasis Rendeux, vormen samen het Trio Magma: Marijke Persijn, zang, Marijke Verbeeck, dwarsfluit en Gérard Lambert, orgel of klavecimbel. Het trio geeft op vr 10 aug. om 20 uur een concert in de Sint-Nicolaas kerk in Durbuy. Maar zij kunnen ook geboekt worden voor huisconcerten, concerten in restaurants, bij tentoonstellingen, bruiloften, begrafenissen, kinderfeesten, op school, enz.  

Een presentatie van het trio vindt u hier en verschillende video's hier

Wellicht valt U op dat in de tekst staat dat ons Trio MaGMa uit drie Nederlandse musici bestaat. In werkelijkheid hebben we een drietalig-trio: Waals-Vlaams-Nederlands. Mooier kan toch niet?! Kent U Durbuy al? Het is echt de moeite waard om er een keer heen te gaan. Liefst natuurlijk zo gepland, dat U op vrijdagavond 10 augustus bij ons concert aanwezig kunt zijn.  

À la prochaine,

Marijke.

Gerelateerd