Pompen of verzuipen?

28-10-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Huren of kopen? Als je slechts af en toe gebruik maakt van bijvoorbeeld een auto dan is huren goedkoper dan een auto in bezit hebben en daar allerlei kosten en vaste lasten aan hebben. Voor de pompen in de gemalen die zorgdragen voor het wegpompen van rioolwater in Vlaardingen is nieuw aanschaffen echter goedkoper.

In de rioolgemalen van Vettenoord en Oost zijn er verschillende pompen kapot, maar daar merkt u niet zoveel van; de gemeente heeft namelijk vervangende pompen gehuurd die het werk doen. Dat kost echter zo’n €4000 per week, en dat zijn behoorlijk hoge kosten. Nieuwe pompen aanschaffen is ook duur, dan is de gemeente ongeveer €350.000 kwijt, maar op lange termijn goedkoper dan huren en je kunt de kosten uitspreiden over een groot aantal jaren. Eén probleempje: de Provincie moet er wel toestemming voor geven, want Vlaardingen staat onder financieel toezicht vanwege tekorten op de Begroting.

De rioolgemalen moeten echter wel hun werk blijven doen, aanschaffen is goedkoper en het belangrijkste: het gaat hier niet alleen om een wettelijke taak, maar ook is de vervanging van de pompen onvermijdelijk en onuitstelbaar; en dat waren criteria op basis waarvan er dus wel geld uitgegeven mag worden door de gemeente. De Provincie heeft dus toestemming gegeven om een krediet uit te trekken van drie-en-een-half ton en de bewoners in de wijk zullen, als alles goed werkt en de zondvloed uitblijft, droge voeten houden.Gerelateerd