Categorieën

Service

Samen werken aan de Vredesweek

Samen werken aan de Vredesweek
Nieuws

Samen werken aan de Vredesweek

  • Redactie
  • 09-08-2014
  • Nieuws
Samen werken aan de Vredesweek

VLAARDINGEN - Een team vrijwilligers is druk bezig met de voorbereidingen voor de Vredesweek in de regio Waterweg. ,,De Vredesweek wordt pas in de week van 19 september gehouden, maar er moet nog het een en ander gebeuren'', vertelt Sanne Poot die sprekers en musici voor de diverse vredesevenementen tijdens deze week bij elkaar brengt. 

De eerste punten op het programma staan al. Het motto van de Vredesweek dit jaar is Wapen je met vrede. Dit komt terug in de acties die vredesorganisatie PAX die week houdt. PAX heeft door heel het land inmiddels meer dan 50 Ambassades van Vrede, ook in Vlaardingen. De Vlaardingse ambassade zorgt in september voor de lokale invulling. Maassluis en Schiedam participeren. Zo’n 20 vrijwilligers uit de drie steden hebben ter inspiratie  al deelgenomen aan een workshop over Ontwapenen en Vrede. 

,,De opening van de Vredesweek zal dit jaar in de Hindutempel plaats vinden'', legt oud Ambassadeur van Vrede  Corrie Kortleven uit. ,,Daar is iedereen bij welkom. Onder andere het lied Brave of our Hearts van singer/songwriter Tim Akkerman zal gezongen worden. De vredelievendheid van het Hinduisme wordt met riten, muziek en dans beleefd; heel bijzonder!'' 

Niet alleen levensbeschouwelijke organisaties werken mee, ook op de scholen wordt met Platform Ander Vlaardingen aandacht aan de Vredesweek besteed. Zo zullen kinderen hier tekeningen maken om kinderen in Syrië een hart onder de riem te steken. Voor  leerlingen van de middelbare scholen in de regio komt er op initiatief van werkgroepslid Gert Jan Jacobs een College Tour. In de Stadsgehoorzaal zullen de jongeren meer te weten komen over kernwapens, drones en killer robots. 

Internationaal wordt actie gevoerd voor afschaffing van kernwapens. Tijdens de Vredesweek zal hier met een burgerinitiatief gepoogd worden om de regering te overtuigen van een verbod op kernwapens in heel Nederland; want er liggen nog kernwapens in ons land! 

Voor wie dieper op onderwerpen in wil gaan zijn er multiculturele thema-avonden, onder andere in De Windwijzer. Daar zal de muzikale theatervoorstelling over Palestina en Israël van de jongerengroepen Togetthere en JOP centraal staan. 

Meehelpen
Wat de precieze invulling van de week gaat worden moet de komende dagen worden vastgesteld. Wie hierbij wil helpen, is welkom. De eerstvolgende vergadering wordt donderdag 7 augustus om 20.00 uur gehouden. Stuur voor  meer informatie of aanmelden van hulp een bericht naar [email protected] of bel met  06 - 305 65 296.