The Sound of Music

28-07-2019 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland),Dick van der Pijl (Frankrijk), Marijke Persijn (België) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

Wie heeft de musical niet gezien? Iedereen toch? Julie Andrews zingend en dansend over de prachtige heuvels van Oostenrijk….”the hills are alive”. Het gezin Von Trapp, Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta en de kleine ondeugende Gretl. De mooie kleding gemaakt van de gordijnen. De liefde die heel langzaam opbloeit tussen Maria en de Baron. Liesl’s vriendje Rolfe, die hen toch net genoeg tijd geeft om te ontsnappen, voordat hij alarm slaat.  Met ingehouden adem afwachten of het de familie von Trapp lukt om te ontsnappen na hun optreden op het zangfestival voor de Duitsers. We kennen het verhaal allemaal en zingen de liedjes uit volle borst mee, zodra we de eerste noot horen. Maar waar zijn al deze muzieknoten op papier gezet? Wie heeft de woorden voor al deze liedjes geschreven? De originele toneel musical is gecomponeerd door Richard Rodgers en geschreven door Oscar Hammerstein II.  Oscar Hammerstein, geboren in New York in 1895 en gestorven in 1960 in Doylestown. Het dorp waar wij nu wonen. Het schitterende huis ligt verscholen achter een dikke rij bomen. Oscar Hammerstein II boerderij, ook wel bekend als The Highland Farm is een historisch monument in Doylestown, Bucks County. Het huis is gebouwd in 1840, heeft 3 verdiepingen en een schitterende waranda rondom het huis, inclusief de schommelstoelen. 2 hectare land er omheen. Oscar kocht de boerderij in 1940 en heeft er gewoond tot aan z’n dood in 1960. In dit huis schreef hij de teksten voor The Sound Of Music musical. Een klein kwartiertje van ons huis nu. De film (kwam uit in 1965) waar ik als  meisje met spanning naar heb gekeken in de Cinerama in Rotterdam.

Het huis is nu het Hammerstein Museum.

9 maanden na de opening in 1960 van The Sound of Music op Broadway, overleed Oscar Hammerstein aan maagkanker. Als eerbetoon aan de man die zoveel heeft bijgedragen om de wereld te verlichten met z’n muziek ging het licht uit op Broadway. Van 3 minuten voor 9 tot 9 uur ‘savonds werd alle neonverlichting en elk gloeilampje gedoofd. Van 42th Street tot de 53e.  en van 8th Avenue tot The Avenue of the America’s. Alles was donker in “the City that never sleeps”. 5000 mensen verzamelden zich in alle stilte op Times Square, waar twee trompetters droevig afscheid namen. Het was de meest complete “Blackout on Broadway” sinds de Tweede Wereldoorlog en volgens mensen die er waren, het mooiste eerbetoon ooit gehouden voor één man. Hij schreef niet alleen The Sound of Music, maar ook bekend zijn o.a Oklahoma, Carousel, South Pacific, The King and I en Showboat. Hij schreef 850 songs. Z’n laatste lied wat hij geschreven heeft is Edelweiss, zittend aan z’n bureau in Doylestown.

Na hun ontsnapping van de  Nazi’s in Oostenrijk kwamen de Trapp Family Singers voor een paar optredens naar Amerika in 1940. In 1942 zijn ze neergestreken in Philadelphia met $4000 op zak en verder niets. Niet lang daarna voorgoed gebleven in een plaats genaamd Stowe in Vermont. Ze kochten een landgoed met 10 vierkante kilometer heuvels. Een prachtig landschap wat hen herinnerde aan hun mooie Oostenrijk. Ze verhuurden wat kamers aan skiërs en dit is uitgegroeid tot een Hotel Resort. Tot op de dag van vandaag is dit een beroemd en populair resort. Eigenaar is Johannes, de jongste van de zingende von Trapp kinderen, nu 76 jaar oud. Manager is de zoon van Johannes, Sam von Trapp. Sinds 2010 is er op het landgoed ook een bierbrouwerij. 230.000 liter Duits-Oostenrijkse stijl bier per jaar wordt er gebrouwen. In 2016 was de opening van The Von Trapp Bierhall, aan de voet van de heuvel waar het hotel staat. Onze oudste zoon is bierliefhebber en kenner. Hij geeft bierklassen in een Duits restaurant/Bierhall in Philadelphia. Hij heeft pas een bezoek gebracht aan deze brouwerij. Niet alleen het bier is heerlijk, maar de omgeving, het landschap en de mensen maakten het tot een mooie belevenis.

Ik ben geen museum liefhebber, maar nadat ik dit allemaal zo op schrijf word ik toch nieuwsgierig hoe dat Hammerstein Huis er aan de binnenkant uitziet. Toch maar eens een keer langs fietsen.

Cora VlugGerelateerd