Twijfels over constructie: bouwkundig onderzoek flat Zwaluwenlaan

28-01-2020 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het staat er al veertig jaar en in 2007 vond er een grote renovatie plaats: de flat aan de Zwaluwenlaan Oneven. Sinds een paar dagen zijn er echter wat twijfels over de bouwkundige staat ervan.  Verhuurder Waterweg Wonen heeft er op 24 januari een brief over rondgestuurd: ,,Vandaag hebben wij gezien dat de bewapening (de stalen versterking) in het beton van de galerijvloeren gebreken vertoont. Waterweg Wonen doet hier begin volgende week verder onderzoek naar. Dan wordt ook bepaald welke maatregelen nodig zijn.’’

Bewoners wordt geadviseerd om geen zware spullen over de galerijen te vervoeren of te plaatsen en niet met een groepje mensen vlakbij elkaar op de galerij te staan. ,,Zo wordt de galerijvloer per vierkante meter minder belast’’, aldus de woningcorporatie. ,,Wij hebben Bouw- en woningtoezicht geïnformeerd over deze situatie’’.

Een woordvoerder van Waterweg Wonen licht desgevraagd toe dat de flat al eerder eens onderzocht was op haar constructie. In heel het land vond dit plaats bij gebouwen die op een en dezelfde wijze gebouwd waren, vanwege het eerder instorten van een soortgelijk gebouwde flat in Leeuwarden. Uit dit onderzoek bleek echter dat de flat aan de Zwaluwenlaan veilig was. ,,Toen onlangs er een deel van een verhoging op één van de galerijen was weggehaald leek dat op die plek de staat van de bewapening achteruit gegaan was’’, aldus de woordvoerder. ,,Om alle risico’s uit te sluiten hebben we toen deze actie richting de bewoners in gang gezet, en gaan we de hele constructie, op alle galerijen, voorzien van stempels. Daarna vindt er weer onderzoek plaats of er op meer plekken ook sprake is van bewapening van het beton dat achteruit is gegaan. Er is echter geen reden om te gaan ontruimen en we houden de bewoners voortdurend op de hoogte’’.

In de flat zelf is er allerminst sprake van paniek en de verschillende bewoners die we erover spraken denken dat heus niet zomaar in zal storten. ,,Jaren geleden hebben ze platen vastgemaakt voor bewoners die slecht ter been waren’’, aldus één van de bewoners. ,,Zo’n soort opritje voor de eigen voordeur op de galerij. Daarbij hebben ze in het beton geboord en misschien is het daarmee begonnen. Ik maak me er nog niet druk over. Wat ik wel kwalijk vindt is het vandalisme in deze flat. Van de zuilen op verschillende etages worden de metalen strips gesloopt en die verdwijnen en in de lift zijn er ook al ernstige beschadigingen. Er wordt van alles gedaan om de leefbaarheid te vergroten, maar helaas laten ze dit erbij zitten’’, aldus de bewoner.

Inmiddels hebben op maandag 27 januari de bewoners een tweede brief ontvangen waarin Waterweg Wonen aankondigt snel stempels te plaatsen, waarna er verder onderzoek plaatsvindt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date