VIDV: Van kasteel naar ezel

24-07-2016 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten), Geert van Mil (Canada), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag Marijke Bozzano vanuit Italië.

Het is weer mijn beurt om iets te vertellen over mijn leven als Vlaardingse in den vreemde in Italië. Zoals ik al eerder heb verteld gaan wij in de maanden juli en augustus regelmatig de bergen in, ten eerste om de verkoeling op te zoeken maar ook om een beetje de drukte aan de kust te ontlopen.

Een keer gingen we  in gezelschap van onze dochter Simona richting Valcasotto  Piemonte. Ik had gehoord dat daar een mooi kasteel is en we wilden dat gaan bezoeken. Je merkt al snel hoe hoger je de bergen in komt hoe aangenamer de temperatuur word. Het eerste uur kwamen we langs dorpjes waar we al eerder zijn geweest en een skigebied waar wij in de winter al een aantal keren op onze ciaspole (sneeuwracket)  hebben gewandeld. Vervolgens kwamen we in het dorpje Pamparato  en ontdekken een Biscottificio, een gebakswinkeltje, waar ze gebak en koekjes van diverse granen maken. Binnen ruikt het heerlijk , de eigenaars vertellen ons hoe zij met hun eigen producten al van vader op zoon dit bedrijfje voortzetten en we kunnen het dan ook niet laten om het een en ander te kopen .

En weer verder, we moesten nu toch wel in de buurt  van dat kasteel zijn , en ja plots zien we een bordje met “Castello Reggio di Val Casotto”. De weg loopt naar beneden en we komen bij een klein huisje aan met erachter hele grote stallen en  een grote binnenplaats. Het is afgesloten dus we konden niet verder rijden. We klopten aan bij dat huisje om te vragen waar we heen moesten. De beheerder vertelde ons dat het kasteel sinds 2007 is gesloten wegens werkzaamheden, maar die waren op een gegeven moment gestopt en hij zei dat de werkelijke reden hij niet wist. Ja ook dat is Italia ! Als we wilde konden we er naar toe om in ieder geval de buitenkant te zien en ook de stallen te bekijken.

Aan de buitenkant is het een prachtig en enorm kasteel en ik kan me voorstellen hoe het er van binnen moet uitzien. Ik hoop dat die ‘opknapverbouwing’ toch afgemaakt wordt want dit stukje antiek, gebouwd in het jaar 1100, zou echt behouden moeten worden.

Een beetje teleurgesteld gingen we terug naar die meneer om dan toch ook maar de stallen te gaan bekijken. Eenmaal daar aangekomen nam hij ons mee naar   de stallen waar vroeger de paarden en rijtuigen stonden van de eigenaar van het kasteel, en het privékerkje. Nu hielden zij ezels: een paar honderd van de grootste van Europa, die oorspronkelijk uit Ragusa Sicilia komen. De man werkt daar met zijn vrouw en nog 8 personen. In de grote stallen stonden de ezelinnen die net kleintjes hadden gehad. Daarvan wordt de melk verzameld en verkocht. Toen de buitenstal waar al die kleintjes rondliepen zo leuk ! We hebben uiteindelijk daar ruim twee uur een rondleiding gehad en ook de melk geproefd. In het bos liep ook een grote groep ezels zo heerlijk vrij in de natuur. Alles zag er keurig netjes uit, en mooi om die liefde die deze personen voor de dieren hebben te zien. Iedere ezel heeft een naam en de man vertelde alle eigenaardigheden die ieder dier op zich heeft . Uiteindelijk was het een prachtige dag. We gingen voor het kasteel maar uiteindelijk een geweldige dag bij de  ezels en we gaan ze zeker nog een keer opzoeken. Je kunt het zelf ook zien op honkydonky

Ik wens iedereen een mooie zonnige Vakantie toe !!

Ciao, Marijke

 

Gerelateerd