Warmtepomp: Dick is milieubewust

07-11-2021 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Eindelijk is het zo ver. We hebben een warmtepomp en dit vlak voordat de winter gaat beginnen. De verwarming en het warme water worden geleverd door de warmtepomp. Géén oliestook meer nodig om het huis te verwarmen. De warmte wordt uit de lucht gehaald. Het werkt als een koelkast maar dan omgekeerd. We hebben een grote stap gezet om van fossiele brandstof af te komen. Tsjonge wat zijn we milieubewust….als het ons uitkomt!

Er is wel veel aan vooraf gegaan. De verwarmingsketel die we hadden was al meer dan 25 jaar oud en begon steeds meer problemen op te leveren. Het onderhoud werd steeds kostbaarder en jaarlijks moest er meer dan 1000 liter stookolie gebracht worden.

In het voorjaar zijn we begonnen met het inwinnen van informatie. Het bleek dat de subsidies die de Franse regering verstrekt bij het omschakelen naar milieubewustere verwarming best de moeite waard zijn. Die kunnen oplopen tot zestig of bijna zeventig procent van de investering ; wel afhankelijk van het inkomen van het huishouden.  Héééél interessant dus! Natuurlijk komt er veel papierwerk bij kijken. Dat is nou eenmaal een Franse specialiteit. Aan de andere kant is dat ook heel begrijpelijk wanneer je vele duizenden euro’s als subsidie kan krijgen. In Nederland liggen de subsidies echt veel lager.

Vervolgens een aantal installateurs opgetrommeld en offertes laten uitbrengen. De verschillen waren enorm.  Bij sommigen had je de indruk dat het gewoon oplichters waren. Op internet wordt je overladen door aanbiedingen. Veel installatiebedrijven willen een graantje meepikken uit de subsidiepotten.

Op internet is wel te vinden wat goede betrouwbare installaties zijn en ook welke installateurs betrouwbaar zijn. Verder heeft ons geholpen er met buren die ons waren voorgegaan te vragen naar hun ervaringen. Op deze manier hebben we een keuze kunnen maken voor het plaatsen van een betrouwbare installatie door een betrouwbare installateur.

Zo hebben we in juni met volledige hulp van de installateur de subsidies aangevraagd. Toen duidelijk was welke subsidies we zouden krijgen, hebben we zijn offerte geaccepteerd en nu is de warmtepomp geplaatst en hebben ze de oude ketel weggehaald. Het enige waar we nu nog mee zitten is een paar honderd liter olie in de voorraadtank, dan kan dat lelijke ding ook weg.

Wie doet er een bod ???

Dick van der PijlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date