Aanzet pakt weer groots uit

05-07-2018 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Na een korte briefing, waarin de puntjes op de i worden gezet, geven Kirsten en Jennifer het startsein. Het Aanzetfestival kan beginnen. Door het hele gebouw van Kade 40 kunnen ouders met hun kinderen spelen, leren, dansen, zingen, bewegen en ontdekken.

In korte tijd is het een drukte van belang en de vele kinderen kunnen niet wachten. ,,Mam, kom nou...'', zegt Youssouf als hij in de verte kinderen bij het schminken ziet staan Hij trekt aan de jurk van zijn moeder en zij loopt achter haar zoon aan. Achter de ontvangsttafels staat al gauw een hele rij wandelwagens. De kinderen kunnen aan de slag.

Vier kinderen zijn op hun knieën het skittel experiment aan het doen in het Peuterlab. Van skittels maken ze een mooie gekleurde cirkel op een bordje. Het ziet er feestelijk uit, maar dan gieten ze er voorzichtig water bij. Verwonderd zien ze de skittels verkleuren. Kleine Mia met twee eigenwijze staartjes op haar hoofd kiest eieren voor haar geld en stopt snel een handje skittels in haar mondje. Keren, een peuter van twee, schatert het uit. Samen met zijn moeder blaast hij in plastic bekertje een pingpongbal omhoog. Moeder volgt Instapje met haar zoon en vertelt hoe enthousiast hij is. Eldgero mengt samen met vader en oma verf in een zakje. Hij kneedt en mengt de verf, drukt en duwt even later op het dichtgemaakte zakje en kijkt verbaasd naar zijn handen. Nee ze zijn niet vies. " Hoe kan dat nou?" zie je hem denken. En dan...., het lavaexperiment. Wat een succes! Bahar begeleidt de activiteit.  Eerst wordt het glazen potje met water gevuld. Dan giet Kirnajot er olie bij. Heel voorzichtig wordt de pipet met kleurstof gevuld en mag hij de kleurstof in het glas druppelen. " Kijk uit, want vlekken gaan er niet meer uit" , zo waarschuwt Bahar. Als er bruistabletten ingegooid worden kijkt Lubna haar ogen uit. De vloeistof gaat borrelen en bewegen. In een andere hoek zitten twee peuters op de grond en maken een toren van schuursponsjes. Wat een feest om ze keer op keer weer om te gooien na het bouwen. Buiten gooit Hugo ballen door een gat en zijn de zwembadjes een schot in de roos.

De opzwepende muziek in de danszaal laat tientallen kinderen enthousiast bewegen door de ruimte op de eerste verdieping van Kade 40. Alle kinderen hebben een ballon gekregen en gooien deze hoog in de lucht. Ze spelen een spel en gaan onder een douche. Juf Madeleine doet het voor, van hoofd tot teen wordt het lichaam gewassen. Dan zweven de kinderen van links naar rechts door de ruimte. Er wordt gehuppeld, gesprongen en gedanst. Op de grond wordt een baby gevoed.

In de vertelhoek is het wat rustiger. Daar zitten vijf kinderen op een kussentje heel aandachtig te luisteren naar juf Iris die een spannend verhaal vertelt ondersteund met een vertelkastje. De kinderen en de ouders hangen aan haar lippen.  Anwar en Maram ervaren in de ontdekhoek beneden dat je door bellen te blazen met verf  een mooi kunstwerk kan maken. En dan, in de grote zaal beneden, waar het circus is, fietsen kleine en grotere kinderen door elkaar op wel tien verschillende fietsen. Twee kleuters rollen kleuterhoge ballen naar elkaar. Een groter meisje staat met hulp van oma op zo'n bal en rolt lopend op de bal een stukje vooruit. Wat kijkt ze trots. Een peuter gilt en kijkt verrukt. Zij heeft haar ogen laten vallen op een fietsje en weet deze snel te bemachtigen. In de opvoedlounge zitten enkele ouders even bij te komen van de drukte. De kinderen zakken even weg in de opblaasstoelen. Er wordt gegeten en gedronken en ontmoet.

Als de kinderen klaar zijn laten ze de kaart tekenen die ze bij de ingang hebben gekregen. Bij het weggaan leveren de kinderen de kaart in en krijgen een grote bellenblaasstok mee naar huis.

Een greep uit de vele enthousiaste quotes van ouders en enkele kinderen:
- "Ik heb leuk verf gemaakt."
- "Het was super gezellig. Verhalen vertellen vond hij het leukst. En hij heeft er veel van opgepakt. Aanzet, dank je wel!"
- "Het was super leuk en gezellig."
- "Knutselen, dansen en circus was leuk."
- “Ik vond het echt super leuk en erg leerzaam."
- "Het was leuk en cool."

- "Ik en de kinderen vonden het erg leuk. Ik vond het ook leerzaam en nieuwe ideeën hoe je met verschillende en simpele dingen leuk kan spelen met je kind."
- "Ik ben helemaal vergeten dat ik moeder ben, omdat ik heb zelf ook heel erg genoten. Ik bedank jullie heel erg. Ik en mijn kinderen hebben geleerd en genoten." 

Aanzet kijkt terug op een zeer geslaagd festival met op de teller 261 deelnemers. "Top georganiseerd! Dank je wel."

 Gerelateerd