Centrum voor basisvaardigheden in bibliotheek

04-09-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Vandaag wordt om 16.00 uur B feestelijk geopend in Bibliotheek Vlaardingen aan de Waalstraat 100. Hier kunnen inwoners terecht die willen leren lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden op willen doen. B brengt vraag en aanbod op het gebied van deze Basisvaardigheden bij elkaar: vaardigheden die iedereen nodig heeft om mee te kunnen doen in de samenleving. Verschillende organisaties werken hier met elkaar samen en leveren expertise.

De B van Basisvaardigheden

De B is natuurlijk de tweede letter van ons alfabet. Maar in dit geval staat B ook voor Basisvaardigheden, voor Beter leren lezen , schrijven of rekenen, Begrijpen, Bibliotheek, Boeken, Budgetteren, Betaald werk vinden of Belastingaangifte doen via internet.

Basisvaardigheden zijn noodzaak

Spreken, luisteren, lezen en schrijven in de Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden zijn voor iedereen noodzakelijk zichzelf te kunnen redden en een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Maar niet iedereen beheerst deze vaardigheden als vanzelf: in Vlaardingen hebben zo'n 15.000 inwoners moeite met lezen, schrijven en/ of rekenen. Ook vinden veel inwoners het lastig om met de computer om te gaan, terwijl organisaties juist meer en meer overgaan op digitale dienstverlening.

B is voor iedereen 

Vanaf 4 september kan iedereen met een vraag over basisvaardigheden terecht in de bibliotheek. Inwoners kunnen er terecht voor informatie over bijvoorbeeld trainingen. Uiteraard kunnen zij ook oefenen met al het beschikbare materiaal in de bibliotheek. Maar ook doorverwijzers en werkgevers die te maken krijgen met laaggeletterdheid, kunnen hier terecht voor advies en een passend aanbod.

Feestelijke opening

De feestelijke opening van B start om 16.15 uur. De presentatie is in handen van Emmeline Mooij. Wethouder Cees Oosterom verricht de opening. De wethouder onthult ook de winnende inzendingen van een prijsvraag die we onder alle burgers in Vlaardingen uitschreven. Wat wil jij leren met een B? De leukste antwoorden krijgen een prominente plek in de Bibliotheek. Daarnaast is stadsdichter Marjoleine van Aperen uitgenodigd een gedicht te schrijven geïnspireerd op de B.

Bondgenootschap Basisvaardigheden

Meerdere organisaties hebben de handen ineengeslagen om zich ervoor in te zetten dat alle Vlaardingers de basisvaardigheden beheersen en volop mee kunnen doen. Tijdens de opening tekent een aantal partners daarom het Bondgenootschap Basisvaardigheden. Daarin zeggen de partners dat ze laaggeletterdheid op de agenda zetten, en gaan samenwerken op het gebied van preventie en vroegsignalering, herkenning en doorverwijzing, en dat ze een compleet en doorlopend aanbod aanbieden. Ze monitoren, evalueren en groeien.

Gerelateerd