Museum Vlaardingen verwerft belangrijke herinnering aan Unilever 

16-11-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Museum Vlaardingen heeft op een veiling een bijzonder schilderij van de Rotterdamse kunstenaar Ad Kikkert verworven. Op het aangekochte werk uit 1954 is het Research Laboratorium van de Levers Zeepmaatschappij, het latere Unilever, te zien. 

Dit schilderij geeft een mooi beeld van de uitbreiding en industriële ontwikkeling van Vlaardingen in de jaren vijftig. Op de voorgrond is het nieuwe deel van de stad te zien, dat mooi contrasteert met het oude centrum op de achtergrond. Tegelijkertijd vormt het werk een belangrijke herinnering aan Unilever, het bedrijf waar veel Vlaardingers hebben gewerkt en dat sinds kort uit de stad is vertrokken. 

Dit werk was speciaal bedoeld voor de Paletmanifestatie; de grote schilderijententoonstelling uit 1954 in Vlaardingen. Bekende kunstenaars uit heel Nederland werden uitgenodigd om werken in te zenden met als thema ‘Vlaardingen, zoals het was – zoals het is - zoals het werkt’. De bedoeling van de initiatiefnemers was om, naast het aanwakkeren van de belangstelling voor de beeldende kunst, de schoonheid van Vlaardingen te laten zien. 

Met deze aanwinst bezit het museum nu 12 van de 94 werken die op de Paletmanifestatie tentoongesteld zijn geweest, waaronder het winnende schilderij Nieuwbouw van de Haagse schilder Huub Hierck, geïnspireerd op het in aanbouw zijnde Deltahotel. Het museum bereidt een kleine tentoonstelling voor over de Paletmanifestatie, waarop ook het schilderij van Kikkert te zien zal zijn.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date