Realisme in Galerie De Duig

27-02-2016 Uit Redactie

Stilleven met kweeperen van Erik Zwaga

VLAARDINGEN - Galerie de Duig bestaat in maart 37 jaar en start op zaterdag 5 maart het nieuwe expositieseizoen met een wel heel bijzondere expositie: 7 realisten van binnen en buiten Vlaardingen tonen een selectie van hun werk. Deze expositie wordt georganiseerd door Hèlen Daalmeijer, eigenaar van de Online Galerie van RealistischKunstschilders.nl. Zij treedt met gepaste trots voor het eerst naar buiten met ‘haar kunstenaars’.

Aad Hofman (Vlaardingen) is een hedendaags, magisch realist. Verdroogd blad, droogbloemen, een roestig stuk ijzer en door weer en wind aangetaste planken, vormen de onderwerpen die Hofman schildert. Hij krijgt het voor elkaar om de stilte te vangen en dit te verplaatsen naar het doek. Verstilling en vergankelijkheid kenmerken zijn werk.

Erik Zwaga (Klein Amsterdam) schildert prachtige stillevens en landschappen. Zijn werk kenmerkt zich door stilte en rust, waarbij de sfeer wordt bepaald door licht en het gedempte kleurgebruik. Zwaga beziet de voorwerpen die hij schildert als ware het levende, bezielde dingen; veelal voorwerpen die de schoonheid van vergankelijkheid in zich dragen.

Ewald Sorbi (Zetten) maakt zijn schilderijen naar de werkelijkheid, maar neemt daarbij geen genoegen met een eenduidig beeld; hij wil bij de toeschouwer een gevoel van spanning en het vermoeden van een verhaal oproepen. Hij is niet uit op een kopie van de werkelijkheid; liever manipuleert of reconstrueert hij datgene dat hij waarneemt en laat hij elementen weg of voegt er juist andere aan toe.

Jan Teunissen (Best) is kunstschilder van een grote verscheidenheid aan onderwerpen: stillevens, bloemen, portretten, dieren en meer. Zijn schilderijen zijn waarheidsgetrouw geschilderd, veelal in een klassieke, sfeervolle ambiance. Een moderne uitstraling wordt echter niet geschuwd. Hij schildert in olieverf op paneel, op ambachtelijke wijze.

Marcel Witte (Mijdrecht) schildert met een perfect oog voor detail en een grote technische vaardigheid nagenoeg levensgrote dieren tegen een monochrome achtergrond. Wat op het eerste zicht een eenvoudig beeld lijkt, blijkt een geraffineerde compositie waarin elk detail klopt; de wijze waarop het schilderij is opgebouwd en hoe de onderlinge elementen samenwerken tot één geheel, de keuze voor de achtergrondkleur, de titel… Niets is toevallig.

Robert Daalmeijer (Vlaardingen) is een magisch realist. Hij streeft naar een beeld dat verder gaat dan een foto; je zou kunnen zeggen ‘voorbij de werkelijkheid’. Hij schildert verschillende thema’s, maar zijn werk is altijd herkenbaar, zowel door eigen stijl als door het kleurgebruik. In deze expositie toont Daalmeijer schilderijen met als onderwerp ‘glas’.

Trudie Hofman (Vlaardingen) wordt voor haar schilderijen geïnspireerd door de natuur. Zij schildert voornamelijk Nederlandse vogels en is om die reden één van de deelnemende kunstenaars aan een grote, landelijke expositie die volgende maand van start gaat (Heel Nederland de lucht in - Eerbetoon aan de vogel). Naast vogels schildert zij ook kikkers, vissen en landschapjes.

Deze expositie is 5 t/m 28 maart op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Opening: zaterdag 5 maart om 15.00 uur. Tijdens Pasen, 27 en 28 maart, is Galerie De Duig eveneens van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Meer informatie over deze expositie vindt u op realistischkunstschilders.nl/onlinegalerieGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date