Zin op Zondag: stilstaan en verder gaan

13-12-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Windwijzer organiseert weer een bijeenkomst in de serie ‘Zin op Zondag’ op zondag 17 december van 15.00 uur-16.30 uur. Stadsdichter Marjoleine van Aperen leest gedichten voor die geïnspireerd zijn op de geboortestaties en er klinkt muziek. Daarna is er de gelegenheid om na te praten onder genot van een glaasje wijn of sap. De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95.

Veertien schilderijen vormen de geboortestaties. Statie betekent letterlijk ‘sta-moment’ of ‘stilstaan bij’. Ze zijn door kunstenares Jeltje Hoogenkamp geschilderd als reeks voor de adventsperiode, de bezinningstijd voor Kerst. In de veertien staties lichten kernwoorden op uit het evangelie volgens Lucas: schrift, altaar, oud, schaduw, troon, weg, doek, veld, voederbak, duif, arm, zwaard, Pesach en huis. Samen vertellen ze het verhaal van de geboorte tot de besnijdenis. Herders, engelen, Jozef en Maria ontbreken. De schilderijen vormen daarmee een originele benadering van aankondiging van de geboorte tot de besnijdenis. Ongedachte accenten worden gezet en verrassende invalshoeken dienen zich aan. Tijdens Zin op Zondag op 17 december staan we letterlijk stil bij deze staties, kijkend naar de schilderijen en luisterend naar gedichten van de stadsdichter Marjoleine van Aperen en muziek geïnspireerd op de schilderijen.

Jeltje Hoogenkamp volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam (gebonden en vrije kunsten) Bijbelse verhalen hebben haar werk diepgaand beïnvloed. De staties zijn als tentoonstelling in De Windwijzer te zien van 10 december tot 23 februari 2018. Bij de tentoonstelling is een flyer uitgegeven en zijn ansichtkaarten te koop.

‘Zin op Zondag’ is bedoeld voor mensen die verlangend en op zoek zijn naar zin in hun bestaan. Vanouds is de zondag de dag waarop daarbij stil gestaan wordt. ‘Zin op Zondag’ wil deze mogelijkheid tot bezinning bieden aan mensen die daaraan behoefte hebben. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder genot van een glaasje wijn of sap.

Gerelateerd