Haken en ogen aan adoptie vuilcontainers

24-03-2021 Wonen Redactie

VLAARDINGEN – De PvdA wilde graag een schoner Vlaardingen en dacht dit te bereiken via de adoptie van vuilcontainers door stadgenoten. Voor dat plan kreeg de fractie de handen op elkaar in de raad. Maar aan de uitvoering ervan blijken toch meer haken en ogen dan gedacht.

De fractie wil nu door middel van een schriftelijke vraag van het college weten waarom het adoptieplan verkapt wordt gebruikt voor het uitschrijven van extra boetes aan overtreders die hun vuil niet in, maar naast de container dumpen.

Dat zit namelijk zo. De deelnemers aan het project die een container wilden adopteren, kregen een sleutel van ‘hun’ container. Ze kunnen daarmee ook bijgeplaatst huisvuil in de container doen en bijvoorbeeld verstoppingen verhelpen. Naar nu blijkt, aldus de PvdA, is met die ‘adoptanten’ de afspraak gemaakt eerst – als er vuil naast de container staat – contact op te nemen met de afdeling Handhaving van de gemeente, zodat deze zakken en ander afval kan controleren om de afkomst te bepalen. En de afzender te beboeten.

“Het is echter nooit de bedoeling geweest van onze motie om meer boetes te kunnen schrijven, maar om de stad schoner te maken en te houden!”, aldus de fractie. Is de wethouder dus bereid tot andere afspraken, is de vraag.

Daarbij wil de PvdA direct ook even kijken of de proef met de adoptiecontainers kan leiden tot extra inzichten in het afvalgedrag van de Vlaardingers. “Is de wethouder bereid om tijdens de pilot een vraag aan de adoptanten voor te leggen, of zij verschil opmerkingen in de situatie vóór respectievelijk na de invoering van de afvalpas? Bijvoorbeeld over het aantal geklemde zakken in de klep en meer bijplaatsingen?” De indruk bestaat namelijk dat er na de invoering van de afvalpas sprake is van meer bijplaatsingen en verstoppingen, aldus de PvdA.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date