Categorieën

Service

De Vlaardingse politiek: hoe verder?

De Vlaardingse politiek: hoe verder?
Politiek

De Vlaardingse politiek: hoe verder?

  • Redactie
  • 27-06-2020
  • Politiek
De Vlaardingse politiek: hoe verder?
VLAARDINGEN – Het vertrek van wethouder Sebastiaan Nieuwland als burgemeester naar Uitgeest leidt tot veel irritatie bij in ieder geval een deel van de Vlaardingse gemeenteraad. Vier partijen hebben daarom een extra raadsvergadering gevraagd. Het gaat hierbij om het AOV, de Fractie Boers, de PvdA en BvV, die dit voor 6 juli gepland willen hebben.

De vier fracties willen weten wat het vertrek van wethouder Nieuwland, ontwerper van het financiële Herstelplan, betekent voor de continuïteit daarvan. En ook wie vanaf nu politiek en bestuurlijk aanspreekpunt is en verantwoordelijk voor dit Herstelplan en de Voorjaarsnota.

De vier partijen halen ook nog even de uitspraak aan die burgemeester Eenhoorn gedaan zou hebben in de Provinciale Staten vorige week: ,,We bevinden ons als Vlaardingen in een existentiële crisis van het lokaal bestuur. Voor het lokaal bestuur is het op het ogenblik een kwestie van pompen of verzuipen. Het staat er heel slecht voor.” Eenhoorn wordt gevraagd hoe dat precies zit, vooral nu wethouder nummer drie (na Arnout Hoekstra en Frans Hoogendijk) het college verlaat. De vier fracties vragen zich af in hoeverre het college zich nu nog geloofwaardig vindt, na deze uitspraak en het vertrek van de wethouder.

In ieder geval is de samenvatting van Eenhoorn voor de Provinciale Staten misschien nog wel adequaat te noemen, want in de Vlaardingse politiek is het roerig; voor de verkiezingen van 2018 stapte Nol Kloosterman over van de VVD naar de AOV, en vertrok Marco van Unen bij het CDA (kort fractie Van Unen) en voerde campagne voor BvV. Na de verkiezingen kostte het vervolgens veel tijd en geld om uiteindelijk tot een college en een akkoord te komen, waarna vrij vlot Arnout Hoekstra het college als wethouder verliet voor de campagne van de SP voor de Europese verkiezingen. Zijn fractie nam de boel toen over, verliet de SP en stichtte een eigen fractie. Tussendoor moest wethouder Frans Hoogendijk het veld ruimen vanwege de verhuur van zijn flat aan arbeidsmigranten. Ook stapte na een ‘verschil van mening’ Salih Akça uit BvV, werden Ron Boers en Tim Thiel uit ONS Vlaardingen gezet en hadden we ook nog de affaire met D66 fractievoorzitter Koen Kegel. Dan natuurlijk het vertrek van burgemeester Annemiek Jetten, het vertrek van zo’n beetje de helft van de griffie, en andere wisselingen van sleutelfuncties zoals de gemeentesecretaris. De ambtelijke puinhoop bleek behoorlijk groot na het vertrek van gemeentesecretaris Anneke Knol, die daar toch als eerste verantwoordelijk voor was. Kortom, de continuïteit in de Vlaardingse politiek is de afgelopen jaren ver te zoeken geweest. Dat geldt niet alleen voor het college, maar ook voor de gemeenteraad en zeker voor het ambtenarenkorps, waar er eveneens veel wisselingen zijn.