Categorie├źn

Service

Streekmuseum in mei iedere dag open

Streekmuseum in mei iedere dag open
Uit

Streekmuseum in mei iedere dag open

  • Redactie
  • 29-04-2023
  • Uit
Streekmuseum in mei iedere dag open
VLAARDINGEN - In de maand mei is Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50 iedere dag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. de toegang tot het museum is gratis. Het Streekmuseum toont in deze maand een tentoonstelling over de geschiedenis van Vlaardingen.

Voordat Vlaardingen zijn stadsrechten verkreeg kwam Willibrord in opdracht van de Paus vanuit Ierland naar Vlaardingen om een houten kerkje op de Markt te stichten. Na de tolheffing van Dirk III in 1018, gaf graaf Floris de Vijfde de zo verlangde stadsrechten waardoor de bewoners in geheel Holland de goederen belastingvrij konden aanbieden. Floris had in Vlaardingen zijn Hof.

De belangrijkste inkomsten voor Vlaardingen kwamen uit de koopvaardij op de Oostzeelanden en de landbouw in de stad en rondom in Vlaardinger-Ambacht. Later kwam de visserij als motor voor de stad en groeide Vlaardingen uit tot de grootste en belangrijkste vissershaven van Nederland. Niet alleen de visserij was belangrijk ook het ‘Vlaardings lekkers’ zoals de ijsmoppen, ijzerkoekjes, de broeder, van Toor Schelvispekel en de haringkoekjes van Patisserie Royal.

Te zien zijn materialen die het museum heeft ontvangen van de verschillende burgemeesters. Veel historisch materiaal wordt getoond zoals de vlag van de Willem de Zwijger Padvinders groep welke zij van Prins Hendrik hebben ontvangen. Tevens toont het museum naoorlogse successen, zoals het Kolpabad met een 50 mtr. wedstrijdbad (gebruikt door de Olympische zwemploeg in 1956). De Stadsgehoorzaal, die geen schouwburg mocht worden genoemd, de Beneluxtunnel welke werd bemand met de overbodig geworden melkboeren en tevens het Holy Ziekenhuis.