De Nieuwe Haring is binnen!

14-06-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Fotografie: Annet van den Bosch en Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - Vanavond kwam rond de klok van 19.00 uur de nieuwe haring binnen in de Oude Haven met de VL92 Balder.

Het binnenhalen van de Nieuwe Haring wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen. Dit evenement is een voor Nederland unieke traditionele gebeurtenis, die teruggrijpt op de eeuwenlange positie van Vlaardingen als grootste haringhaven van Nederland. Het is eveneens traditie dat in Vlaardingen de beste Nieuwe Haring wordt aangevoerd!

Het muziekkorps "De Haringkoppen" zorgde voor een muzikaal onthaal bij de sluis en het Shanty- en Seasongskoor "De Vlaerdingse Maatjes" verzorgde de maritieme omlijsting op de kade. Na de feestelijke aankomst werd de Nieuwe Haring direct op de kade gekeurd door de kuipersbaas. Keuring en bij behorende historische activiteiten werden door acteurs en vrijwilligers op een zo authentiek mogelijke manier nagespeeld. Hierdoor kreeg de toeschouwer een goed beeld van dit belangrijke onderdeel van onze eeuwenoude haringcultuur.

De keurmeester achtte de kwaliteit van de haring hoog genoeg, waarna het eerste kantje aan burgemeester Annemiek Jetten aangeboden werd. Jetten bleek geen echte liefhebster van haring, maar had haar man meegebracht om te proeven. Zelf nam zij een hapje van een harinkje van banketbakker Jan Boer.

Vervolgens werd de 'Koningharing' met de 'haringsjees' symbolisch naar Zijne Majesteit worden gebracht. Omdat dat toch wat ver bleek werd het kantje Nieuwe Haring overhandigd aan de gasten van de Pameijerstichting aan de Schiedamseweg.

Vanzelfsprekend kregen de belangstellenden op de kade ruimschoots de gelegenheid de haring te proeven, tegen een vriendelijke prijs.  Omdat vis moet zwemmen, was ook de tap goed gevuld.

Bekijk de foto'sGerelateerd