Dialoogmaaltijd in de Lucaskerk

18-02-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Dat een maaltijd nog meer kan zijn dan voedzaam, smakelijk en gezellig, kunnen 44 nieuwe Vlaardingers beamen na de maaltijd die zij samen hielden op 3 februari in de Lucaskerk in Vlaardingen-centrum. Op het kerkplein voelden zij zich welkom, kregen een gevarieerde Hollandse stamppotmaaltijd én er was ontmoeting. 

De bijzondere maaltijd in Vlaardingen bracht de nieuwe Nederlanders, gevlucht uit Eritrea bij elkaar.  De helft van de aanwezigen was al langere tijd in Nederland, de andere helft van de groep was als Eritrese vluchteling heel recent in Vlaardingen komen wonen. De ontmoeting tussen oud- en nieuwkomers was erg belangrijk voor het ontwikkelen van een maatschappelijk netwerk voor de nieuwkomers; om aansluiting te krijgen in de Nederlandse samenleving. Een van de deelnemers meldde:  ,,Dit was een heel goed initiatief. De mensen voelden zich heel dicht bij elkaar. In deze tijd waarin angst voor elkaar wordt aangewakkerd, voelde ik me heel veilig en geborgen.'' 

Eerder werd in de Lucaskerk een soortgelijke maaltijd gehouden met Syrische vluchtelingen die nieuw waren komen wonen in Vlaardingen.

Gedurende dit jaar zal het initiatief van de maaltijd-met-een-bijzondere-ontmoeting worden voortgezet in de Lucaskerk, te beginnen met een dialoogmaaltijd op 24 februari.Een maaltijd om te  werken aan verbinding, om een gesprek en dialoog te hebben met de ander. Om elkaar te begrijpen en te respecteren. 

De dialoogmaaltijd staat in het teken van de Vastentijd, in de Christelijke traditie een tijd van matiging en bezinning. De Vastentijd krijgt vandaag de dag onder Christenen een moderne, persoonlijke invulling. De een laat een biertje staan, de ander rijdt minder auto en pakt de fiets en een derde maakt wat meer tijd vrij voor ontmoeting en gesprek. Vastentijd is zo niet alleen een tijd van minder eten, maar ook van goed voor lijf en leden zorgen en vooral van omzien naar medemens en wereld. 

De Ambassade van Vrede, Vluchtelingenwerk Vlaardingen en de Lucaskerk hebben vanuit die optiek gemeend dat het -  juist in deze soms wel zeer spanningsvolle tijd - goed is om aan het begin van de Vastentijd een dialoogmaaltijd te houden waarbij zeker de twee grote religieuze groepen met een traditie van vasten: Christenen en Moslims aanwezig zijn.  Dit, om te laten zien dat vreedzaam samenleven mogelijk is, om breuken te herstellen en om te werken aan verbinding. 

LucasCooking, de kookgroep van de Lucaskerk die maaltijden bereidt voor steeds een andere groep of project, zal de dialoogmaaltijd van 24 februari verzorgen. Inleiders voor de gesprekken aan tafel zullen zijn Guus Fröberg, Vlaardings theoloog en predikant en David de Beer, ambassadeur van de Vrede voor de gemeente Vlaardingen; hij geeft in voormalige conflictgebieden advies aan betrokken partijen om de broze vrede te handhaven. Gert-Jan Jacobs leidt het dialooggesprek; hij is mediator en actief beleidsvormend binnen `Ambassadestad van Vrede Vlaardingen’. 

De organisatie van de dialoogmaaltijd laat desgevraagd weten: ,,Dit keer zal het een vegetarisch eenpansgerecht zijn, én we gaan echt met elkaar praten! Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. We rekenen op zo’n vijftig personen, verhoudingsgewijs uit de diverse Vlaardingse levensbeschouwingen zoals  Hindoeïsme, Boeddhisme, Bahá’í , Het Apostolisch Genootschap, Humanisme, Jodendom, en uit de verschillende christelijke en islamitische gemeenschappen. Deze laatstgenoemden zijn speciaal uitgenodigd vanwege al het nieuws de laatste tijden.'' 

Opgeven vooraf is nodig en kan tot zaterdagochtend 21 februari via  movzwo@hetnet.nl of telefonisch via 06 - 30565296. 

Dialoogmaaltijd  Lucaskerk Vlaardingen-centrum, Hoogstraat 26 - 24 februari 18.00 – 20.00u, inloop tussen kwart voor zes en zes uur.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date