Categorieën

Service

Filters vervangen, kan ik dat zelf?

Filters vervangen, kan ik dat zelf?
Nieuws

Filters vervangen, kan ik dat zelf?

  • Redactie
  • 15-11-2021
  • Nieuws
Filters vervangen, kan ik dat zelf?
Met een beetje handigheid kun je kleine reparaties aan je auto zelf uitvoeren. Het bespaart je een gang naar de garage en uiteraard een – soms gepeperde – rekening. Olie peilen, ruitenwisservloeistof vervangen, misschien wel de zomer- voor de winterbanden verwisselen en andersom; we doen allemaal wel dingen zelf aan onze auto. Maar hoever gaat dat? Kan dat bijvoorbeeld ook met het vervangen van filters? We kijken naar de brandstoffilter en het interieurfilter. 

Brandstoffilters

Anders dan oldtimers hebben de hedendaagse auto’s allemaal een brandstoffilter. Dat filter zorgt ervoor dat er geen vuil en vocht richting de inspuiting van de motor komt. Zeker moderne auto’s met injectie-inspuiting kunnen niet meer zonder een goed werkend brandstoffilter. Let op: niet alle brandstoffilters bevinden zich op dezelfde plaats. Soms zitten ze onder de motorkap maar bij andere auto’s juist, dichtbij de benzinetank of onder de auto in de brandstofleiding verwerkt.

Vooral bij wat oudere auto’s willen de brandstoffilters nog wel eens dichtslibben en problemen geven. De oorzaak daarvan is meestal een vervuilde benzinetank. Benzinefilters die onder de auto gemonteerd zitten, kunnen na verloop van tijd, door aantasting naar aanleiding van weersinvloeden, gaan roesten. Let ook op de bevestiging van het filter en de koppelingen met de benzineleiding. Die kunnen er ook behoorlijk onder lijden. Deze punten worden als het goed is bij een APK nauwgezet gecontroleerd. 

Vervangen brandstoffilter

Het vervangen van een brandstoffilter is op zich een kleine reparatie, maar of je het zelf kunt, is sterk afhankelijk van waar het filter zich bevindt. Een kleine eenvoudige kunststof benzinefilter die onder de motorkap tussen de benzineleiding is gemonteerd is natuurlijk het gemakkelijkst te vervangen. Zit het filter bij de tank of onder de auto, dan wordt het een stuk lastiger en kun je het misschien beter aan de professional overlaten.
 
Zie je het filter onder de motorkap, klik dan de klemmen los. Let wel op dat de benzine niet in je gezicht en ogen komt. Zet er voor de zekerheid altijd een opvangbak onder. Om het filter uit de auto te halen, verwijder je de bevestiging van het filter. Kijk daarbij wel even goed hoe het filter is gemonteerd. Een brandstoffilter kent namelijk een in- en een uitgang. Ook op het nieuw te plaatsen filter zal zijn aangegeven wat de voor- en achterkant is. 

Interieurluchtfilter

Iedere auto heeft naast een brandstoffilter ook een interieurluchtfilter. Dat filter zuivert de lucht die van buiten de cabine van de auto binnenkomt. Schadelijke stoffen worden opgevangen, inzittenden van de auto ademen schone lucht. Er zijn veel verschillende interieurfilters die variëren in constructie en in filtertechnologie. Maar er is ook een constante; alle interieurluchtfilters verliezen na verloop van tijd hun functionaliteit. Ze werken gewoon minder goed. Alle autofabrikanten adviseren daarom om regelmatig het interieurfilter te vervangen. Gemiddeld moet je rekenen op een vervanging per 10.000 gereden kilometers, dat kan minder zijn als je veel op slechte of stoffige wegen rijdt. Een vochtig interieurluchtfilter is extra reden om het meteen te vervangen. Er kunnen zich bacteriën vormen en de luchtkwaliteit in de auto wordt daardoor ronduit ongezond. 

Vervangen interieurluchtfilter

U kunt zo’n filter ook zelf vervangen zonder de tussenkomst van autogarage.  In het onderhoudsboekje kun je vinden waar het filter zich bevindt en hoe je hem kunt vervangen. Veelal vind je het luchtfilter aan de passagierskant aan de onderkant van het dashboard. Als je zelf het interieurluchtfilter gaat vervangen, zorg er dan voor dat je zeker weet dat je het goede model bestelt. Het filter moet natuurlijk wel passen. Let op dat de filter in uw auto past. 

U kunt zelf zonder enige speciale kennis van het voertuig het filter vervangen. Zo’n interieurluchtfilter kost ook niet veel. Verwijder eerst het deksel met door het losmaken van de klemmen of het losdraaien van de schroefjes en verwijder het onderdeel zodat u het kunt vervangen. Let op dat u het filter correct installeert. 

Als u er tijdens het vervangen van een interieurluchtfilter achter komt dat het filter aanzienlijk beschadigd is, dan moet u zo snel mogelijk naar de garage gaan voor een inspectie voor het airco-systeem. Daar kunnen namelijk meer serieuze beschadigingen aan zijn toegebracht die u redelijkerwijs niet zelf kunt repareren. 

Bronnen van informatie:

https://www.besteonderdelen.nl/onderdelen/interieurfilter.html

https://www.autoweetjes.com/Benzinefilter-vervangen-uitleg-benzinefilter.html