Kiezen

13-03-2020 Nieuws Sytske van Rooijen-Schoenmakers

We hebben te maken met het Coronavirus. En met de effecten ervan. Sytske van Rooijen-Schoenmakers uit Vlaardingen schreef het volgende erover, en wij delen het van harte. Recht uit het hart.

,,Ik heb makkelijk praten. Om te beginnen ben ik gisteren Nederland uit gevlogen naar mijn training in Londen. Mijn ouders zijn wel wat ouder, maar vallen niet perse onder de doelgroep kwetsbaar. Ik werk ook niet in de zorg. Of in het onderwijs. Of bij een overheid. Het coronavirus (of liever: dit corona-virus, want er zijn er nog meer, alleen is dit een nieuwe) houdt de hele wereld in zijn greep. Het maakt mensen ziek. Zorgt dat bedrijven niet meer draaien. Legt scholen plat. Remt de economie. Veroorzaakt paniek.

Echt? Doet dat virus dat?

Nee. Dat doen wij, mensen.

Het virus maakt mensen ziek. En in de meest verdrietige gevallen zorgt het virus dat mensen overlijden. Mensen die we niet kunnen missen.

Maar het virus is er niet voor verantwoordelijk dat ineens de schappen leeg zijn. Dat mensen vechten om een rol toiletpapier. Dat de prijs van mondkapjes verhonderdvoudigd is. Dat er steeds minder materiaal beschikbaar is om veilig mensen te verzorgen. Veilig voor de zorgverlener en veilig voor de patient.

Het virus is er niet voor verantwoordelijk dat we met zijn allen zo hard mogelijk wijzen naar ‘wie het gedaan heeft’ of ‘wie zijn schuld het is’. Wie er wel of niet genoeg doet. En wie op welk moment wel of geen beslissing of de verkeerde beslissing neemt.

Het is niemands schuld. Het IS. Punt.

Wij mensen hebben een keuze. Altijd. Dat is wat ons schijnt te onderscheiden van dieren, het gegeven dat we een keuze KUNNEN maken. We kunnen er voor kiezen om ieder voor zich te gaan. Of we kijken hoe we het samen kunnen doen.

We kunnen onze handen vaker wassen, zwaaien in plaats van handen geven of desnoods een voetenboks. Lost dat alles op? Vast niet. Maar zullen we proberen om onze kinderen te laten zien hoe het kan? Samen delen. Gezond verstand gebruiken. Geen paniek maken als het niet nodig is. Iets minder bij elkaar komen.

Godzijdank hebben we internet. Dat was er nog niet ten tijde van de Spaanse Griep. Dus: iedereen die je wil spreken kun je zien. Iedereen aan wie je wat wil laten horen, kun je iets laten horen. Maar denk - nu meer dan ooit - goed na over welke woorden je verspreidt. Zijn het woorden van angst of van hoop? Van liefde of van egoïsme? Van samen of van alleen?

En vergis je niet: ondernemers vangen de grootste klappen op. Niet allemaal, sommige zullen er goed aan verdienen. Maar de meeste pakken het risico zelf. Die betalen je door als je thuis blijft. Die leveren winst in omdat er niets of minder wordt gekocht.

Dus: was je handen en vergeet niet om bij je lokale ondernemer gewoon te blijven inkopen. Dat levert je in ieder geval een glimlach op - en een goed gevoel.

Het virus verslaan we wel - de vraag is wat het achterlaat. Daarin maakt iedereen zijn eigen keuze.''

Sytske van Rooijen-Schoenmakers

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date