Categorieën

Service

Oplossing voor koopzondagen in zicht?

Oplossing voor koopzondagen in zicht?
Politiek

Oplossing voor koopzondagen in zicht?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 26-06-2014
  • Politiek
Oplossing voor koopzondagen in zicht?
VLAARDINGEN – Nadat het laatste voorstel over de koopzondagen strandde in de raadsvergadering van 5 juni heeft het college een nieuwe variant bedacht. Aanstaande donderdag wordt ze besproken in de gemeenteraad.

Voor 5 juni had het college gesteld de intentie te hebben om de zondagen in 2015 vrij te geven voor ondernemers. Hierbij kregen de ondernemers de vrije hand om in onderling overleg en zo mogelijk per winkelgebied hier maximaal gebruik van te maken. De zinsnede 'met de intentie om deze vrij te geven in 2015' was er echter in het uiteindelijke voorstel aan de gemeenteraad uitgehaald, waarbij zowel de oppositie als de ondernemers zelf op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ waren. Mede door een door burgemeester Eenhoorn ingelast extra overleg met alle fractievoorzitters afgelopen week, is versneld aan een oplossing gewerkt.

In het nieuwe voorstel stelt het college voor om in 2014 aan supermarkten en bedrijventerreinen toe te staan wekelijks te openen. Het centrum en de wijkwinkelcentra houden de eerste zondag van de maand en een aantal extra koopzondagen in december. Voor 2015 zullen het Detailhandelsplatform Vlaardingen (DPV) en IKV Ondernemend Vlaardingen later dit jaar een voorstel doen over de invulling van koopzondagen. Via een raadpleging onder de Vlaardingse ondernemers moeten ze daarbij aantonen dat er voldoende draagvlak is voor het te presenteren voorstel. Een verplichting om open te gaan als er koopzondag is zal er niet zijn. ,,Uiteindelijk zal de gemeenteraad toetsen of er is voldaan aan de juiste procedures en of er voldoende draagvlak is’’, aldus wethouder Ruud de Vries op de persbijeenkomst van 24 juni. ,,Er wordt niet getoetst op het aantal koopzondagen.’’ 

Uit de laatste peiling onder de leden van het DPV en de IKV blijkt dat de winkels aan de Deltaweg en Hoogstad de wens hebben om 52 koopzondagen te kiezen en dat winkeliers in het Stadshart en andere winkelgebieden 16 of minder koopzondagen willen kiezen. Het nieuwe voorstel van het college geeft in principe de Vlaardingse ondernemers net zoveel ruimte als het oorspronkelijke volledig vrijgeven van alle zondagen in 2015. Dat dit formeel niet zo gesteld wordt lijkt een handreiking naar de ChristenUnie/SGP die principieel tegen koopzondag is. De verwachting is dat deze fractie desondanks zal tegenstemmen. Er zijn dus één of enkele oppositiepartijen nodig om dit punt op donderdag 26 juni aangenomen te krijgen.