Vlaardings softwarebedrijf naar Amerika

12-03-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Theo Lagendijk experimenteert met 3D in de oude brandweerkazerne

VLAARDINGEN – Theo Lagendijk voegt iets toe aan de realiteit. Met zijn softwarebedrijf Platipus bouwt hij toepassingen voor ‘Augmented Reality’. Augmented Reality ofwel AR is een manier om bijvoorbeeld via de camera van je smartphone een laag, ook wel Layar genoemd, te leggen over dat wat je smartphone registreert. Een voorbeeld is de app die hij in 2010 bouwde voor de VVV. Als je de camera van je smartphone aanzette kreeg je allerlei aanvullende informatie over wat je met die camera zag, van historie tot winkelinfo.

,,Dat is meer het laaghangend fruit’’, zegt Theo Lagendijk hierover. ,,Dit soort toepassingen van AR zijn relatief eenvoudig te realiseren, maar begrijp me goed, we halen onze neus er niet voor op hoor ! Met Platipus houden we ons daarnaast ook graag bezig met de technisch lastiger toepassingen. Zo werken we al langer samen met Nissan Europe waar we een trainingsprogramma voor hebben ontworpen gericht op hun technisch personeel en monteurs. De achtergrond daarvan is dat er veel meer elektrische auto’s worden gebouwd, waarbij er veel risico’s zijn vanwege bijvoorbeeld de accu’s. Via onze software maken we duidelijk waar de belangrijke wijzigingen en verschillen zitten. Wat we voor Nissan Europe doen gaat natuurlijk in feite de hele wereld over’’.

Niet bezig met geld maar met ideeën

Gaat Theo Lagendijk met Platipus voor het ‘grote geld’? ,,We houden ons eerste en vooral bezig met ontwikkelen van mooie dingen, niet met verdienmodellen. Dichter bij huis zijn we zo bezig met een start-up, zeg maar een net begonnen initiatief om leerlingen in het basisonderwijs beter te leren rekenen. Het is een investering in de toekomst waarvan we nu nog niet weten hoe dat financieel zal lopen, maar wel gewoon erg leuk om te doen. Soms ontdek ik iets en dan werken we een idee uit en zoeken er daarna een mogelijke afnemer bij. Die app voor de VVV bijvoorbeeld was eerst een idee dat we ontwikkelden en daarna koppelden we het pas aan die klant’’.

Op naar de Verenigde Staten !

,,We zijn niet het enige bedrijf wat zich bezig houdt met AR-software, maar er zijn daarentegen nog niet heel veel goede bedrijven op dat gebied. In Rotterdam zit wel een prima bedrijf, in Duitsland ook een aantal, maar uiteindelijk ‘gebeurt het toch vooral in de Verenigde Staten. In juni vindt daar ook de World-Expo voor AR in San Francisco plaats, bij Sillicon Valley, ofwel het centrum van de wereld op informaticagebied. Ik ben er dan ook heel blij mee en ook wel trots toch dat ik uitgenodigd ben om er te spreken over mijn werk en Augmented Reality. Wie weet wat daar nog uit volgt, maar het is eerst en vooral een stimulerende omgeving waar vooral gewerkt wordt met een ‘Can Do’ mentaliteit’’.

Nieuw project wordt spectaculair

Momenteel is Theo Lagendijk bezig met Platipus bezig met een nieuw en groot project. In de voormalige brandweerkazerne aan de Hoflaan staan twee zuilen van polystyreen waarmee hij experimenteert. ,,Ik mag en kan er nog niets over zeggen, maar het is iets waar we een 3D-bril bij gebruiken en het wordt spectaculair. Voorlopig werk ik er nog wel even aan, op deze overigens prima locatie. Als dit straks een locatie wordt waar meer zelfstandige ondernemers en ZZP-ers een goede werkplek kunnen vinden dan vind je ons hier ‘op zeker’ terug’’, besluit hij.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date