ONS.Vlaardingen: 'de beuk erin' bij Stroomopwaarts

19-09-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – ‘De bezem moet door het bestuur van Stroomopwaarts’. Dat vindt een aantal fracties in de gemeenteraad, en dat vindt in ieder geval ONS.Vlaardingen dat zich er vooral ook buiten de raadszaal druk over maakt. De partij riep onlangs op om klachten over Stroomopwaarts te melden en maakt veel werk van een discussie hierover op sociale media. Vandaag publiceerde de partij ook nog eens een interne mail die Stroomopwaarts directeur Desiree Curfs aan de medewerkers gestuurd had. Wie hier uit de ‘school heeft geklapt’ is nog onbekend.

Curfs roept in de mail haar medewerkers op de negatieve berichten op social media te negeren en de energie te richten op de uitvoering van het werk dat gedaan moet worden. ,,,Er zijn veel positieve verhalen te melden maar laten we onze ogen ook open houden voor wie ontevreden is’’, aldus Curfs.

,,Volgens Stroomopwaarts is er niets aan de hand’’, betoogt ONS.Vlaardingen op social media. ,,Er is een heleboel aan de hand met deze organisatie die op veel punten moreel failliet is’’.

Afgelopen donderdag sprak de raad zich nog uit over een zienswijze en een begrotingswijziging die betrekking had op Stroomopwaarts, de gemeenschappelijke regeling van Vlaardingen, Maassluis en Schiedam; Stroomopwaarts houdt zich onder meer bezig met het begeleiden naar werk en uitkering (een samenvoeging van wat de sociale werkvoorziening en de sociale diensten voorheen deden)

De kritiek van de raad was niet mals. Meer dan eens werd benadrukt dat er iets moest veranderen: in het bestuur van Stroomopwaarts en in de groeiende financiële tekorten waarbij jaarlijks er extra geld bij moet. Een amendement van GroenLinks, mede ondertekend door de PvdA, om de uitvoering van regelingen voor kinderen die in armoede leven te waarborgen kreeg kritiek van onder meer de VVD en de ChristenUnie/SGP. Die wilden niet op voorhand al financiële waarborgen geven als Stroomopwaarts financieel nog slecht op orde was.

Verantwoordelijk wethouder Bart de Leede begreep de zorgen, maar ‘herkende zich niet’ in de uitspraken van een ‘falend overheidsapparaat’. Een deel van de benoemde kostenoverschrijdingen zijn te wijten aan hogere en meer uitkeringen, die niet direct beïnvloed kunnen worden, aldus De Leede. Kosten die wel te beïnvloeden zijn zullen zeker aangepakt worden, betoogde De Leede ook nog.

Het amendement van GroenLinks en de PvdA werd met een ruime meerderheid van 21 stemmen voor en 11 tegen aangenomen. ONS.Vlaardingen stemde, ondanks de felle kritiek die ze eerder uitte, wel voor het amendement.

Overigens zal binnenkort een aparte avond worden gehouden over Stroomopwaarts, waarin uitgebreid ingegaan wordt op de heersende problemen. Die lag al vast voordat de verschillende partijen hun kritiek uitten, in de raad en op social media. ONS.Vlaardingen heeft er echter voor gekozen de kritiek niet te bewaren voor die avond.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date