Categorieën

Service

Look J. Boden samen met Rembrandt in collectie

Look J. Boden samen met Rembrandt in collectie
Uit

Look J. Boden samen met Rembrandt in collectie

  • Redactie
  • 04-01-2017
  • Uit
Look J. Boden samen met Rembrandt in collectie

Look J. Boden overhandigt zijn kunstwerk aan Pieter Cool van de Van Lanschot Bank

VLAARDINGEN - De Vlaardingse fotograaf Look J. Boden had hem graag willen winnen, maar greep er vorig jaar net naast: de Van Lanschot Kunstprijs ging begin december naar de Groningse Mirjam Offringa. Daags na de bekendmaking wachtte hem echter een prettige verrassing.

De gedachte van de Van Lanschot Kunstprijs is ieder jaar hetzelfde: verbeeld in een kunstwerk de tijdgeest van het moment. De werkvorm maakt niet uit: het mag een schilderij zijn, een foto, een beeldhouwwerk of zelfs een video.

De Vlaardingse kunstenaar Look J. Boden zond een foto in onder de titel We Are Trash. Er ligt een naakte dame over een prullenbak in hartje Rotterdam, volgens hem een typische verbeelding van de tijdgeest. "Als je niet meedoet met 'het systeem', word je al snel bij het vuil gezet," vertelt Boden. "En niemand kijkt naar je om."

De foto bleek goed genoeg voor een top 10 nominatie. Gedurende de maand september kon het publiek stemmen welke van de genomineerden er naar de officiële jury mochten. Het werd een nek-aan-nek-race waar Boden zonder kleerscheuren uit kwam. Hij zat bij de top 4. De jury kwam echter begin december met het nieuws dat Mirjam Offringa gewonnen had. Einde verhaal voor de Vlaardingse fotograaf. Of toch niet?

 

Steil achterover


Daags na de bekendmaking kwam er opnieuw een telefoontje van Van Lanschot. "Ik sloeg steil achterover," zegt Boden. "Ik kreeg te horen dat mijn werk wordt opgenomen in de kunstcollectie van de bank. Nou, daar stond ik toch even met een mond vol tanden."

In de laatste week van het jaar toog de kunstenaar naar Amsterdam om zijn werk persoonlijk te overhandigen. Namens de bank nam wedstrijdorganisator Pieter Cool de foto in ontvangst. "De collectie van Van Lanschot is bijzonder divers van opzet," weet Boden te vertellen. "Maar het mooiste detail vind ik wel, dat er ook werken in zitten van Rembrandt, Van Gogh, Karel Appel en Lucebert. En dan ben ik er wel een beetje trots op dat ik daar 'tussen' mag hangen," besluit hij.