Museum Vlaardingen pakt uit met nieuwe tentoonstellingen

14-11-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Na een succesvolle zomerprogrammering pakt Museum Vlaardingen deze maand uit met maar liefst vier nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. Bijzonder is dat deze tentoonstellingen allemaal een Vlaardings thema hebben.

Vier keer Vlaardings
Onlangs is de tentoonstelling Westhavenkade in beeld geopend (te zien tot en met 1 maart). In deze kleine presentatie zet het museum de Westhavenkade, de belangrijkste toegangsroute tot de stad, in het zonnetje. Ontdek hoe kunstenaars door de eeuwen heen dit karakteristieke stadsgezicht hebben vastgelegd.

Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag is vanaf zaterdag 9 november een bijzondere selectie te zien van keramiek en bronzen beelden van de Vlaardingse kunstenares Fijkje Fontijne-Langejan. Haar schalen en vazen hebben vooral betrekking op de zee en zijn vaak meerzijdig te bekijken. Voor haar werken in brons laat zij zich inspireren door het menselijk figuur en dieren. Een groot deel van de werken zijn te koop en speciaal voor deze jubileumtentoonstelling biedt de kunstenares 50 procent korting. Te zien tot en met 5 januari.

De tentoonstelling Verblijven en vertrekken. Een zakdoek voor de dokter (23 november tot en met 23 februari) heeft het Vlaardingse landgoed Hoogstad en zijn meest bekende oud-bewoner dokter Moerman als onderwerp. Er zullen ongetwijfeld nog genoeg oudere inwoners zijn, die als patiënt van huisarts Moerman zijn praktijk hebben bezocht. Maar veel Vlaardingers kennen het imposante landgoed alleen van de buitenkant, en van de verhalen. Het idee, dat er al dertig jaar niets in het huis is veranderd, spreekt bij velen tot de verbeelding. Zo ook bij de Vlaardingse kunstenares Elly Dijkshoorn. In de periode voor de verkoop is zij meerdere malen in de woning geweest en heeft zich laten inspireren door de verstilde wereld die zij daar aantrof.

De tentoonstelling Nieuwe Vlaardingers sluit deze winter haar reis door de stad af in Museum Vlaardingen (30 november t/m 26 januari). De tentoonstelling markeert de uitzonderlijke toevlucht van vluchtelingen uit Syrië en Eritrea naar o.a. Nederland in 2015. Zestien Nieuwe Vlaardingers vertellen hun verhaal, over hoe zij hun geboorteland in oorlog zijn ontvlucht en hier in Vlaardingen hun kansen om een nieuw leven op te bouwen, met beide handen aangrijpen. En hoe gaat het nu met ze?

Museum Vlaardingen is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Westhavenkade 54, Vlaardingen. Het museum ligt op 5 minuten loopafstand van metrostation Vlaardingen centrum. www.museumvlaardingen.nl.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date