Studenten bouwen Vlaardingencultuurhuis

09-06-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Vanaf maandag 13 juni bouwen studenten van de Universiteit Leiden een prehistorische boerderij uit de  Vlaardingencultuur in de Broekpolder. Onder leiding van professor Annelou van Gijn, hoogleraar experimentele archeologie aan de UL, reconstrueren de studenten een woning zoals die 5000 jaar geleden in onze contreien heeft gestaan. De bouw van het basis-skelet met lemen wanden duurt ongeveer twee weken. In september wordt de bouw afgerond met een dak, dat wordt bedekt met vers geoogst zomerriet uit de Vlietlanden.

Het Vlaardingencultuurhuis is een eerste fase in de ontwikkeling van het Educatief Archeologisch Erf. De ontwerpschets voorziet in de aanleg van onderkomens en boerenwoningen uit meerdere tijdperken, zoals de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Het geheel krijgt het authentiek bijbehorende landschap.

Het Vlaardingencultuurhuis is een rietgedekte houten constructie uit de Nieuwe Steentijd. Het gereedschap waarmee de studenten werken is gelijk aan de destijds gebruikte middelen. Alle handelingen worden wetenschappelijk gedocumenteerd en vergeleken met eerder gedane opgravingen.

Het Educatief Archeologisch Erf is met name gericht op educatie. In samenspraak met het basisonderwijs en de Lentiz onderwijsgroep worden lesprogramma’s samengesteld. Al deze zomer worden de eerste educatieve projecten opgestart.

Publiek is van harte welkom op de werkplek, waar studenten en vrijwilligers van de Federatie Broekpolder de werkzaamheden nader kunnen toelichten.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date