Categorie├źn

Service

Van zeeheld achtervolgen tot een boete voor te hard rijden

Van zeeheld achtervolgen tot een boete voor te hard rijden
Nieuws

Van zeeheld achtervolgen tot een boete voor te hard rijden

  • Dick van der Pijl
  • 19-06-2022
  • Nieuws
Van zeeheld achtervolgen tot een boete voor te hard rijden
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

In de maand mei zijn we een paar weken onderweg geweest. Het was een soort werkvakantie, tenminste voor Chris, mijn partner. De eerste week verving hij de eigenaresse van een alpacaboerderij ergens in de buurt van Mijdrecht. Daarna zijn we een paar dagen in Amsterdam gebleven en toen met de auto naar Hoek van Holland voor de overtocht naar Engeland. Natuurlijk even in Vlaardingen gestopt en bij de haringstal in de haven vijf haringen achter in de keel laten glijden. Een goddelijke lunch achter mijn kiezen. De boottocht van De Hoek naar Harwich is altijd leuk. Eigenlijk was ik verbaasd dat het maar € 110 kost voor een auto en twee passagiers. Lekker ontspannen en zes uur later ben je in een andere wereld. De tocht deed me denken aan de tocht naar Chatham meer dan 350 jaar geleden.

Het is een hobby van mij om plaatsen te  bezoeken die in de zeventiende eeuw van belang zijn geweest voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van ons land. De tocht naar Chatham vond plaats in 1666 door een Nederlandse vloot onder leiding van de grootste admiraal uit die eeuw Michiel Adriaanszoon De Ruyter. Een deel van de Nederlandse vloot voer de Medway op , een zijrivier van de Thames, en vernietigde de Engelse vloot in de haven. Ze staken de meeste boten in brand en voerde het admiraalsschip The Royal Charles mee naar Nederland. De spiegel van het achterschip is nog steeds te bewonderen in het Rijksmuseum boven de deur naar de zaal waar de Nachtwacht hangt. Ik wilde gewoon die plek waar dat gebeurd is eens met eigen ogen bekijken.

Op de terugweg van Lincoln naar Dover voor de overtocht naar Calais hebben we twee dagen doorgebracht in en rond Chatham. Vooral veel tijd besteed in The Historic Dockyard over de geschiedenis van de scheepsbouw van de Engelse vloot. Je kunt er in en op boten klimmen, een enorme touwslagerij bezoeken en afdalen in een heuse onderzeeër. Indrukwekkend museum voor een groot deel in de open lucht.

Na ONZE tocht naar Chatham naar de ferry in Dover en daarna de overtocht naar Calais. Vanaf Dover kun je de Franse kust al zien liggen. We rijden de ferry af en binnen enkele minuten een bekeuring voor de hard rijden,88 in plaats van 80 km. Hoera we zijn weer thuis!

Dick van der Pijl