Categorieën

Service

Vlaardingen centrum: Safe Zone of No Go Area

Vlaardingen centrum: Safe Zone of No Go Area
112

Vlaardingen centrum: Safe Zone of No Go Area

  • Erik Meijer
  • 14-12-2016
  • 112
Vlaardingen centrum: Safe Zone of No Go Area
VLAARDINGEN – Zo’n zestig mensen waren dinsdagavond naar Veerplein 18 gekomen om met elkaar de veiligheidssituatie in het Vlaardingse centrum te bespreken. De avond was een initiatief van de onlangs door drie man opgerichte facebookgroep Veilig Vlaardingen maar de invulling ervan werd grotendeels door de gemeente Vlaardingen geregeld.

Directe aanleiding voor het initiatief van Bo Singerling, Frank Maarleveld en Patrick Klok was een reeks incidenten in het centrum waar soms grote groepen jongeren de laatste tijd voor veel overlast zorgen. Vooral incidenten met een van het viaduct gegooide tegel en een vuurwerkbom trokken de aandacht. Maar er is meer… veel meer.

Een deel van de centrumbewoners en winkeliers voelt zich ’s avonds niet veilig. De ANWB winkel overweegt zelfs de koopavond voor gezien te houden in Vlaardingen omdat de veiligheid van de medewerkers niet kan worden gewaarborgd. Duidelijke signalen dat er iets grondig mis is.

Toch bleek dat nauwelijks uit de ‘veiligheids-netwerk-party’. Over de incidenten werd niet meer gesproken want ‘dat weten we allemaal wel’. Het verhaal van de gebiedsmanager van de gemeente en jongerenwerk van Minters kwam er ruwweg op neer dat er niet zoveel aan de hand is. Onveiligheid is ‘maar een gevoel’. De grote groep jongeren blijkt nauwelijks te bestaan. Eerder zijn er zeven à acht groepjes jongeren waarvan eigenlijk maar één groep echt voor problemen zorgt.

De overige groepen bestaan uit prima jongens waarmee je goed in gesprek kan gaan. ,,Jongens die verder willen!’’ Drie van hen waren ook aanwezig – moedig – om hun kant van het verhaal te vertellen. Een echt duidelijk verhaal werd dat helaas niet, deels omdat de jongens niet echt een verhaal hadden, deels omdat ze slecht verstaanbaar waren. Ze willen gewoon hangen/chillen en een buurthuis. Alleen niet de voorgestelde Buurtkamer in de VOP. Dat dan weer niet.

Al met al bleef zo een wat onbevredigend gevoel achter na de avond waarop de problemen vooral gebagatelliseerd leken te worden. Dat is jammer want de drie organisatoren van Veilig Vlaardingen verdienen steun in hun pogingen om op een volwassen en verantwoorde manier de problemen in het centrum van Vlaardingen aan te pakken.