HVV: 'Emaus en Hof/Oranjepark monumentaal'

24-09-2014 Nieuws Redactie

Begraafplaats Emaus in de lente, een groenroze oase van rust.

VLAARDINGEN - De Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) wil dat het college van burgemeester en wethouders Begraafplaaats Emaus en het Hof/Oranjepark op de gemeentelijke monumentenlijst zet. Beide zijn volgens de vereniging van belangrijke cultuurhistorische waarde. 

Begraafplaats Emaus werd in 1829 in gebruik genomen en is volgens de HVV van grote cultuurhistorische betekenis voor de stad. Er staan veel monumentale grafzerken van Vlaardingse notabelen. Ook oud burgemeesters van onze stad liggen er begraven, waaronder de stichter van de begraafplaats burgemeester Van Linden van den Heuvell. Een deel van deze graven met historische monumenten vallen onder het eigendomsrecht van de Gemeente Vlaardingen. Maar ook de ligging van de begraafplaats als groene oase in een stedelijk gebied is van grote waarde, zo vindt de HVV. 

Het Hof kent een lange geschiedenis, die begint met de komst in 1611 van de Amsterdamse specerijenhandelaar Pieter Gerritsz. van Ruytenburch. Hij liet er een woning bouwen, waarbij een fraaie tuin werd aangelegd. Het geheel kreeg de naam Het Hof. Vervolgens kwam de ons meer bekende Ambachtsheer Wilhem van Ruytenburch op de buitenplaats wonen. In 1830 werd de tuin een openbaar park en konden de Vlaardingers er vrij wandelen. Het Oranjepark werd in 1938 werd aangelegd, als werkverschaffingsproject in een tijd van grote werkloosheid. Beide parken zijn onlangs geheel gerenoveerd. 

Zowel het park als de begraafplaats zijn volgens de Historische Vereniging zo belangrijk dat ze een plek op de gemeentelijke monumentenlijst verdienen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date