Maeslantkering sluit vanwege storm

03-01-2018 Nieuws Redactie

fotografie: Flashphoto NL

VLAARDINGEN/REGIO - Woensdagmiddag om kwart voor drie 's middags uur is begonnen met het afsluiten van de Maeslantkering in de Waterweg. Vanwege de storm wordt er een extra hoge waterstand verwacht van 2m77 boven NAP. Het sluitcriterium van de Maeslantkering is 2m60 boven NAP. Met het sluiten van de kering, onderdeel van de Deltawerken, worden lager gelegen gebieden in Nederland beschermd tegen het water.

Als er zeven jaar lang geen stormsluiting heeft plaatsgevonden dan wordt het officiële sluitpeil van de kering eenmalig verlaagd om een verificatiesluiting te kunnen uitvoeren. Dit betekent dat de kering sluit bij 2.60m in plaats van 3.00m boven NAP bij Rotterdam en/of 2.30m in plaats van 2.90m boven NAP bij Dordrecht. Met een verificatiesluiting oefent het operationele team het sluiten van de keringen onder stormcondities. Daarmee wordt de kennis en kunde op peil gehouden en wordt de veiligheid van twee miljoen Nederlanders gewaarborgd. Zodra de verificatiesluiting is uitgevoerd, wordt het officiële sluitcriterium weer hersteld.

Op 8 november 2007 werd de Maeslantkering voor het eerst en voor het laatst automatisch gesloten sinds de oplevering in 1997. vanwege de storm en de extra hoge waterstanden destijds. Ook dat jaar was het sluitcriterium verlaagd naar 2m60 boven NAP.

De Maeslantkering heeft twee deuren van 210m breed, 22m hoog en 15m diep. Bij sluiting lopen ze vol met water, waardoor ze binnen twee uur naar de bodem zakken en daarna een vloedgolf van 5m boven NAP aankunnen.Gerelateerd