Leerlingen Jozefmavo regeren het land

01-07-2016 Onderwijs Irmgard Fool

VLAARDINGEN – Deze week draaide het GLOBALAND- project weer op de Jozefmavo. GLOBALAND is een spannend simulatiespel over de maatschappij en de wereld. In vijf spelrondes besturen leerlingen in groepjes een land in een virtuele wereld die GLOBALAND heet.

In dat land is van alles mis. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De groepjes voeren allerlei praktische opdrachten uit zoals een filmquiz, een estafetterace en een toneel- opdracht. Met deze opdrachten kunnen ze Globa's - de munteenheid in GLOBALAND - verdienen om hun land te verbeteren. De verdiende Globa's mogen ze telkens naar eigen inzicht verdelen: hoeveel belasting wordt er geheven, hoe wordt dit geld verdeeld over de ministeries en met welke groepen uit de klas wordt samengewerkt om internationale problemen op te lossen?

De feedback op hun keuzes krijgen de leerlingen via grappige 'cartoonstickers' die zij op een grote poster plakken. De poster geeft aan wat de nieuwe situatie van hun land is in de volgende spelronde. Tevens wordt er een ranglijst bijgehouden van welke groepen hun land het beste besturen. Ook zijn er prijzen te winnen, zoals bioscoopkaartjes of een middag karten.

Op de laatste projectdag, donderdag 30 juni, was er een microkrediet actie, waarbij de leerlingen een eigen bedrijf runnen. Ze kregen een lening van 10 euro en probeerden het bedrag te vermeerderen aan de hand van verschillende activiteiten die ze in een groepje bedenken. De opbrengst van de microkrediet-actiedag was bestemd voor Stichting Djigger Shoes  . Deze stichting helpt kinderen in Uganda, die vaak blootsvoets grote afstanden moeten lopen, onder meer aan schoenen. Daarnaast worden de kinderen ook behandeld aan ontstekingen en verwondingen aan de voeten als gevolg van zandvlooien, de zogeheten ‘Djiggers’.

Gisteren werd na een dag hard werken door de leerlingen van de Jozefmavo een cheque van iets meer dan €990 uitgereikt aan de stichting, een mooi resultaat !

 Gerelateerd