Opvoeden is Samenspel met Aanzet

29-09-2018 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober 2018 is het de nationale Week van de Opvoeding. De Week van de Opvoeding staat dit jaar in het teken van opvoeden en ouderschap. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms ook best lastig. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? Opvoeden gebeurt ook op school, in de kinderopvang en bij sportverenigingen.

‘Opvoeden is samenspel. Opvoeden doe je niet alleen.’
Stichting Aanzet adviseert, ondersteunt en begeleidt ouders, pedagogisch medewerkers, leerkrachten, directies en gemeenten op het gebied van opvoeding en educatie met praktische en doeltreffende workshops, cursussen en trainingen. Met diverse projecten vergroot Aanzet de ontwikkel- en onderwijskansen en mogelijkheden van kinderen. Niet alleen in de week van de opvoeding, maar het hele jaar door heeft Stichting Aanzet activiteiten in het kader van opvoeding:

Samen Leren
Vanuit het project ´Samen Leren´ begeleiden medewerkers van Aanzet ouders van kinderen uit groep 1 t/m 4 aan huis met als doel de schoolprestaties van kinderen te verbeteren. Met een praktische en persoonlijke insteek leren ouders vaardigheden om hun kind te begeleiden en ondersteunen bij het schoolwerk. Er is aandacht voor het stimuleren van de taalontwikkeling en leerhouding van kinderen en ook voor de opvoedvaardigheden van ouders zoals structuur bieden en positieve aandacht geven. Ouders krijgen een map met informatie, tips, spelletjes, weekschema’s, werkbladen en voorbeelden om thuis te gebruiken. Het traject Samen Leren duurt ongeveer drie maanden. Ouders kunnen zichzelf aanmelden bij Stichting Aanzet. De aanvraag kan - in overleg met ouders – ook via school verlopen. Deelname aan Samen Leren is gratis voor ouders. Kijk voor meer informatie op www.stichtingaanzet.nl/samenleren.

VoorleesExpress
Met de VoorleesExpress komt een vrijwilliger van Aanzet een half jaar lang wekelijks thuis voorlezen aan kinderen van twee tot acht jaar met een taalachterstand. Het doel is om het voorleesplezier voor kinderen én ouders te vergroten en de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Ouders maken kennis met interactief voorlezen en met leuke kinderboeken en verhalen. Een bezoek aan de bibliotheek hoort er ook bij. De aanmelding van gezinnen voor de VoorleesExpress verloopt via de peuteropvang of school. Aanzet zoekt vrijwilligers voor de VoorleesExpress die het leuk vinden om wekelijks bij mensen thuis voor te lezen. Meer informatie over de VoorleesExpress staat op www.stichtingaanzet.nl/voorleesexpress.   

Wiskids: pas jij in een zeepbel?
Van 3 tot en met 24 oktober brengt Aanzet de interactieve tentoonstelling Wiskids naar Vlaardingen. Kinderen van groep 4 tot 8 kunnen in de Valkenhof aan de Frank van Borselenstraat 93 in Vlaardingen aan de slag om technische, ruimtelijke en rekenkundige vraagstukken op te lossen met actie, samenwerking, concentratie, inzicht en humor. Wiskids is op maandag tot en met zaterdag, ook in de herfstvakantie, van 09.00 tot 17.00 uur geopend. Kinderen bezoeken Wiskids met hun klas of na schooltijd en in de schoolvakanties samen met hun ouders of grootouders. Meer info is te vinden op www.stichtingaanzet.nl/wiskids

Sneak preview! Vanaf januari 2019 rijdt de Boekfiets door Vlaardingen. Aanzet brengt het voorleesplezier op een bijzondere manier en op onverwachte plaatsen naar kinderen en ouders toe, bijvoorbeeld in parken, op speelpleinen en in speeltuinen. Houd de Facebookpagina van Aanzet in de gaten! Gerelateerd