Categorieën

Service

Financiële problemen Vlaardingen nog groter dan gedacht

Financiële problemen Vlaardingen nog groter dan gedacht
Politiek

Financiële problemen Vlaardingen nog groter dan gedacht

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 05-06-2020
  • Politiek
Financiële problemen Vlaardingen nog groter dan gedacht
VLAARDINGEN – ,,Ik kan niet garanderen dat er niet nog meer lijken uit de kast komen’’. Het waren gevleugelde woorden van wethouder van Financiën Sebastiaan Nieuwland die hij uitsprak bij één van zijn eerste optredens vorig jaar. Sindsdien rolt er inderdaad elke twee maanden wel zo’n beetje een vers lijk uit de kast, waarvan je je af kunt vragen hoeveel deze er nog verbergt.

In september afgelopen jaar werd er nog verzekerd dat het niet zo erg is als in 2014 toen er gesproken werd over Vlaardingen Spookstad. Tot nu toe klopt dat wel, want destijds moest er jaarlijks €12 miljoen bezuinigd worden. Maar het loopt nu wel steeds meer op en nog niet alle afrekeningen zijn binnen. Volgens een memo van het college dat deze week uitkwam wordt er gekeken naar ‘het heroverwegen van beleid dat een aanslag doet op de reservepositie van de gemeente'. Dat is heel cryptisch en daarmee wordt nog niet gezegd waar er nog meer moet worden bezuinigd. Enkele maanden geleden is de bal neergelegd bij zorg en welzijnsorganisaties als Minters en Argos Zorggroep die de opdracht kregen om te kijken hoe het met minder geld beter kan. Of in ieder geval hoe het met minder geld nog enigszins acceptabel kan. Nu moet er ook worden gekeken naar andere sectoren en andere subsidieontvangers. Niemand lijkt op voorhand gespaard worden, waarbij de gemeenteraad knopen door moet hakken. Wethouder Nieuwland zet daarbij ook in op mogelijkheden om verbeteringen te realiseren op het gebied van de leefbaarheid in Vlaardingen”

De grote tekorten zijn niet ontstaan omdat er geld over de balk gegooid is. Er is wel vaker en meer een beroep gedaan op allerlei regelingen om armoede te bestrijden en ook aan uitkeringen is de gemeente meer geld kwijt. Daarnaast is er veel minder geld binnengekomen vanuit de landelijke overheid om de extra taken die naar lokale overheden zijn doorgeschoven uit te voeren. En uit het vastgoed van de gemeente komen minder huuropbrengsten dan gedacht.

Je hoeft niet ver terug te gaan om vast te stellen dat de vorige wethouder van Financiën, Arnout Hoekstra, misschien wel wat te optimistisch is geweest. Hoekstra roept op social media nog weleens dat hij de stad financieel gezond achtergelaten heeft bij zijn aftreden in 2018, maar dat klopt feitelijk niet. Ook al niet omdat je pas halverwege 2019 weet hoe het gesteld was met de financiën in 2018. Tenslotte mag de raad zichzelf ook nogal wat aanrekenen. Een meerderheid ervan heeft namelijk geen idee hoe je een jaarrekening en andere financiële stukken uitpluist. En dat is toch wel de basis voor alle beleid en besluiten.