Raad investeert alsnog ruim €3 miljoen in Binnenstad

05-03-2020 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vanavond werd in de gemeenteraad het Programma Levendige Binnenstad en Beeldkwaliteitsplan besproken. Een mond vol, maar het gaat hier over het investeren in de binnenstad en hoe deze aantrekkelijker te maken.

Van de oorspronkelijke investering van net iets meer dan €4 miljoen in de Binnenstad kon al direct €1 miljoen geschrapt worden; dat was extra geld dat nog niet in de actuele Begroting opgenomen was. Die extra investering werd geschrapt door de Provincie die nu toezicht houdt op de Vlaardingse portemonnee; er kan geen cent extra uitgegeven worden voordat de Begroting weer klopt en de tekorten verdwenen. Maar wat kon dan nog wel uitgevoerd worden?

In ieder geval vlogen de moties en amendementen je vanavond om de oren en vrijwel elke partij in de raad was wel bij één van de voorstellen betrokken, of had er sympathie voor. Een korte bloemlezing: het noordelijke deel van de Hoogstraat wordt geen transformatiegebied waar winkels moeten verdwijnen, het Veerplein wordt een permanent evenemententerrein met onder meer horeca, stop & shop parkeerplaatsen in de Fransenstraat en de Westhavenkade in de winter ontsluiten voor auto’s die van noord naar zuid willen rijden (van het Liesveldviaduct naar de haven). Daarbij kwam ook nog eens een extra uitgebreid amendement van D66, gesteund door ONS Vlaardingen, VVD, GroenLinks, en het CDA. Die partijen kwamen met een aangepaste uitwerking van de besteding van de ruim €3 miljoen die nog wel begroot was, en die uitgegeven kan worden de komende jaren.

Bij de stemming haalde dit voorstel het met een grote meerderheid. In het amendement wordt echter slechts globaal aangegeven waaraan het wel beschikbare budget uit te geven, maar details moeten nog uitgewerkt worden. Een reden voor fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA om vooraf te vragen het hele agendapunt over de Binnenstad van de agenda af te halen, maar dat kreeg geen meerderheid. Overigens werden de voorstellen over parkeerplaatsen in de Fransenstraat en het openstellen van de Westhavenkade ook afgewezen door een meerderheid.

Uiteindelijk werd het Programma Levendige Binnenstad aangenomen, met een aantal wijzigingen. Het is een globaal plan dat nog ingevuld moet worden en het zal in ieder geval voor zo’n €3 miljoen drukken op de Begroting van de komende jaren, tot aan 2023. Veel geld voor een stad die in financiële problemen verkeert. Maar tegelijkertijd lijkt het een noodzakelijke uitgave om als stad aantrekkelijker te worden en mede daardoor meer inkomsten te genereren.

 

 

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date