Reanimatie op school

09-05-2016 112 Isabella van der Waall

VLAARDINGEN/UTRECHT - Wat een examentraining in Utrecht had moeten worden veranderde in een kordaat optreden van Mavo Vos-leerling Nic de Prieëlle uit Vlaardingen. Nic zit te blokken voor zijn mavo examen en om een goed resultaat te behalen nam hij zondag 8 mei deel aan een examentraining bij het Luzac in Utrecht.

Toen Nic met enkele medestudenten in de pauze buiten stond kwam er een man aangerend en vroeg of er iemand was die kon reanimeren. Nic bedacht zich geen moment, hij rende mee naar het naastgelegen park waar een man van omstreeks vijftig jaar op de grond lag. Het slachtoffer was buiten bewustzijn en had geen hartslag. Nic begon direct met reanimeren, eerst de handpress handelingen op de borst en daarna mond op mond beademing. Voor dit laatste had Nic geen mondbeschermingsmiddel bij zich, maar hij twijfelde geen seconde want hij wist dat als hij dit niet zou doen dat de kansen van het slachtoffer gering zouden zijn. De hulpdiensten waren inmiddels via 112 geïnformeerd en waren onderweg.  

Tijdens de reanimatie die Nic toepaste, meldde zich een student geneeskunde en Nic vond het verstandiger om de behandeling aan hem toe te vertrouwen. Na aankomst van de ambulance nam het personeel de behandeling over en na het toedienen van schokken met behulp van het AED-apparaat kwam de hartslag en het zelfstandig ademhalen weer terug. Het slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis.  

Nog maar krap een maand geleden behaalde Nic samen met negen andere leerlingen op De Mavo Vos het ERC-certificaat en is sindsdien gecertificeerd BLS/AED hulpverlener. Nic is een bescheiden jongen, een foto van zichzelf bij dit artikel vindt hij niet nodig. Hij vindt het belangrijker dat hij een leven heeft kunnen redden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date