Categorieën

Service

Vlaardinger vrij man na neersteken stiefzoon

Vlaardinger vrij man na neersteken stiefzoon
112

Vlaardinger vrij man na neersteken stiefzoon

  • Redactie
  • 11-09-2014
  • 112
Vlaardinger vrij man na neersteken stiefzoon

VLAARDINGEN - Het Gerechtshof Den Haag heeft op 11 september 2014 een man die zijn stiefzoon heeft doodgestoken ontslagen van alle rechtsvervolging. Het Openbaar Ministerie had tien jaar geëist wegens doodslag. Vast staat dat de man in de nacht van 17 juli 2013 in een woning in Vlaardingen zijn 28-jarige stiefzoon meermalen met een mes heeft gestoken en daarbij dodelijk in het hart heeft getroffen.

Volgens de verdachte was hij doodsbang voor zijn dronken en zeer agressieve stiefzoon. Hij had een mes van een tafel gepakt om te voorkomen dat hijzelf met dat mes aangevallen zou worden en wilde wegvluchten uit het huis. Toen dat niet lukte omdat de voordeur op slot zat, heeft hij in blinde paniek zijn belager meermalen gestoken. Toen hij bij zinnen kwam heeft hij 112 gebeld, maar het slachtoffer kon niet meer worden gereanimeerd. Aan het steken zelf had de verdachte geen herinnering meer.

Het hof heeft, net als de rechtbank, aangenomen dat de man in een situatie was gekomen waarin hij zichzelf wel moest verdedigen. Hij heeft daarbij de grenzen van de toelaatbare zelfverdediging overschreden door zijn stiefzoon te doden, maar dat is verontschuldigbaar gelet op het feit dat hij door diens agressieve gedrag in paniek was geraakt. 

Net als de rechtbank heeft nu dus ook het hof het beroep op noodweerexces gehonoreerd. Het openbaar ministerie was hiertegen in hoger beroep gekomen. Anders dan de rechtbank en nu ook het hof meende de advocaat-generaal dat de verdachte had kunnen voorzien dat het slachtoffer na drankgebruik agressief zou reageren, dat hij daar rekening mee had moeten houden en dat hij zich dus nu niet meer op een strafuitsluitingsgrond kon beroepen.