SP haalt uit naar collega raadsleden

22-02-2016 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Sommige fractievoorzitters in de Vlaardingse gemeenteraad zijn net dictators en een aantal raadsleden komt alleen maar om te ‘cashen’. Dat is zo’n beetje de strekking van een column  van SP-fractievoorzitter Kasper Vink die geplaatst is op de website van de SP.

In zijn artikel stelt fractievoorzitter Kas Vink zichzelf de vraag of het leuk is om raadslid te zijn. Vink geeft daarbij aan dat zijn belangrijkste motief is dat hij eraan wil bijdragen dat Vlaardingen de sociale stad blijft waarin zijn kinderen, kleinkinderen maar ook toekomstige achterkleinkinderen prettig en plezierig kunnen wonen. En wat geldt voor zijn nazaatjes geldt uiteraard voor iedere (toekomstige) Vlaardinger, aldus Vink.

Vink plaatst ook wat kanttekeningen bij het raadslidmaatschap en haalt daarbij uit naar (een deel van) zijn collega’s, zonder ‘man en paard’ te noemen. Wat hem vooral tegenstaat zijn de ego’s die sommigen raadsleden zich aanmeten om maar vooral belangrijk te willen zijn. Vink: ,,Ook zie ik raadsleden die zelfs na twee jaar nog geen woord in raadszaal gesproken hebben, maar wel elke maand een flinke vergoeding ontvangen. Ik zie fractievoorzitters die binnen hun fractie een terreurbewind voeren om maar niet te laten blijken dat er intern anders gedacht wordt. Ik ervaar dat er onwaarheden verteld worden vanwege gevoelens en niet vanuit feiten’’. Vink besluit zijn verhaal met dat hij zich met zijn partij vooral wil richten op de kernwaarden van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit en hij wil de confrontatie aan blijven gaan tegen respectloosheid en bravoure.

Vink heeft een punt waar het gaat om raadsleden die je in de raad niet of nauwelijks een woord spreken, hoewel dat er inmiddels minder dan een handvol zijn. Zo heeft bijvoorbeeld Jos van Brenkelen van Stadsbelangen Vlaardingen (SBV) nog nooit in een officiële raadsvergadering het woord gevoerd en dat geldt eveneens voor Dinie Koning van het AOV. Kasper Vink mag echter wat betreft woordvoering en respectloosheid ook wel even de blik naar de eigen fractie richten. Met Ingrid Wijker, Arjan Sterenberg en Frank Hoogervorst heeft hij drie goede raadsleden, maar in raadslid Diana Khader heeft de SP wel een zwakke schakel. Khader profileerde zich tot voor kort als hét Palestijns-Nederlandse gezicht op haar Facebookpagina, waarbij zij zorgvuldig de regie voerde over het soort ‘glamourfoto’s’ wat ze hierbij plaatste. Als raadslid echter is zij tot nu toe niet sterk uit de hoek gekomen op haar portefeuille en in een enkel door haar aangegaan debat. Als ze aan het woord is, is het doorgaans voorlezend vanaf een papiertje.

Als Vink tenslotte de confrontatie aan wil gaan met respectloosheid zal hij daarnaast zijn andere raadsleden ook eens aan kunnen spreken. De op Facebook door Ingrid Wijker geplaatste berichten bijvoorbeeld zijn doorgaans doordrenkt van het ‘afzeiken’ van de PvdA. Niet erg chique en weinig respectvol als je samen met deze partij in een coalitie zit.


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date