Zin op Zondag: Hoor ik een stem?

15-01-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Windwijzer organiseert in de serie ‘Zin op Zondag’ op zondag 21 januari van 15.00 tiot 16.30 uur ‘schuilen bij de psalmen’, tekeningen op rollen door de Vlaardingse kunstenares Fenneke Hordijk. Daarna is er de gelegenheid om na te praten onder genot van een glaasje wijn of sap. De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95 te Vlaardingen.

De Vlaardingse kunstenares Fenneke Hordijk kocht in 2003 de poëziebundel De Psalmen in de bewerking van Lloyd Haft, van de Amerikaanse dichter, Lloyd Haft. In 2004 begon zij de Psalmen te tekenen, want – zo schrijft zij – ,,ik wilde de stem ontdekken die in de gedichten tot mij sprak. Beeld maken van degene bij wie de stem hoorde en de toestand tekenen van waaruit de stem sprak. De stem die steeds maar vragen stelt zonder naar een sluitend antwoord te zoeken. Was het een man, een vrouw? En hoe voelde degene zich die sprak? Ik tekende deze Psalmen altijd in de avond, na mijn werk. Na ruim drie jaar tekenen had ik ruim veertig meter tekeningen op een rol. Die rol laat mijn ontwikkeling zien als tekenaar, maar ook mijn ontwikkeling als ‘psalmlezer’. Aanvankelijk tekende ik aarzelend en zoekend, later met steeds meer durf en lef. Ik begon niet alleen mijn eigen leven te tekenen, maar ook de dagelijkse gebeurtenissen die indruk maakten op mij. Het werd een getekend ‘dagboek’.''

Zondag 24 januari rolt Fenneke de rollen uit en vertelt zij over haar werk. Lloyd Haft dicht in het Nederlands. Hij doceerde moderne Chinese Letterkunde in Leiden en beheerst de Nederlandse taal goed.

Gerelateerd